Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Slovensko

Súťaž Vidiecka žena roka má svoje víťazky i mimoriadne ocenenie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Mimoriadne ocenenie dostala 92-ročná remeselníčka Žofia Dobešová z Rajeckých Teplíc.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Štyrom ženám, ktoré svojou prácou a pôsobením obohacujú život na vidieku, opäť udelili titul Vidiecka žena roka - Líderka 2024. TASR o výsledkoch súťaže informovala Mária Behanovská, predsedníčka združenia Vidiecky parlament na Slovensku (VIPA SK), ktoré súťaž od roku 2002 organizuje.

V kategórii Aktivistka získala tento rok titul predsedníčka Odborového zväzu pracovníkov poľnohospodárstva na Slovensku Jana Žitňáková. V roku 2009 sa stala predsedníčkou miestneho spolku Slovenského Červeného kríža v Rišňovciach v Nitrianskom okrese, kde aj žije. Organizuje zájazdy, akcie, dni detí a dvakrát za rok zabezpečuje hromadné darovanie krvi.

Ľubica Kuková získala titul v kategórii Politička. "Dôvodom nominácie je rozvoj malej obce na hranici Banskoštiavnického okresu i práca s miestnou rómskou komunitou," uviedla Behanovská. Ocenili ju aj za udržiavanie miestnych zvykov, folklóru a organizáciu kultúrnych podujatí.

Vidieckou ženou roka - Líderkou 2024 v kategórii Podnikateľka sa stala Elena Majeríková. Pochádza z Dolného Vadičova na Kysuciach, kde žije a tvorí. Od detstva kreslí, maľuje, tvorí z dreva, textílií, papiera, šije a vyšíva. Svoje umelecké nadanie využíva aj profesionálne.

V kategórii Remeselníčka ocenili Máriu Mizerákovú, ktorá uchováva, propaguje i prezentuje drotárstvo a paličkovanú čipku. Zaujíma sa o výskum ľudovej kultúry vo svojej obci a jej okolí, ktorého výsledky publikuje v monografiách. Pletie piešťanskú čipku, ktorá sa nosila na ľudovom odeve obcí na pravej strane rieky Váh.

Mimoriadne ocenenie dostala 92-ročná remeselníčka Žofia Dobešová z Rajeckých Teplíc. Vo veku 80 rokov obnovila remeslo tkania na krosnách. S pomocou rodiny pripravila návin a utkala pre všetkých svojich 17 vnúčat malé koberčeky s tradičným vzorom.

V rámci osláv Svetového dňa vidieckych žien touto formou odmeňujú šikovné vidiecke ženy, aby zviditeľnili ich výnimočnosť. "Sú nevyčerpateľnou studnicou energie, inšpirácie, motivácie, nadšenia a nápadov. Svojou prítomnosťou a pôsobením obohacujú život na vidieku a robia ho aktívnejším," ukončila Behanovská.