Vianočný stromček by mal byť umiestnený v dostatočne veľkom priestore, ďalej od vykurovacích zariadení a otvoreného ohňa.
Autor TASR
Bratislava 20. decembra (TASR) - Otvorený zdroj plameňa, napríklad sviečku, treba pred zaspávaním vždy zahasiť. Zapaľovač alebo zápalky je potrebné odstrániť z dosahu detí. Vyvarovať sa treba aj používania viditeľne poškodeného vianočného osvetlenia. Vyplýva to z odporúčaní Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR. Ako upozorňuje, častou príčinou vzniku požiarov je nedbalosť a neopatrnosť.
Predchádzať vzniku požiaru možno aj používaním certifikovaného vianočného osvetlenia, radí Hasičský a záchranný zbor. "V prípade, že sa v byte nenachádzajú žiadne osoby, je potrebné osvetlenie na vianočnom stromčeku vypnúť z elektrického zdroja energie." Dôležité je podľa nich tiež rešpektovať pokyny výrobcu a predajcu.
Zároveň hasiči varujú pred akýmikoľvek neodbornými zásahmi pri opravách žiaroviek či kabeláže. Ako ďalej radia, vianočný stromček by mal byť umiestnený v dostatočne veľkom priestore, ďalej od vykurovacích zariadení a otvoreného ohňa.
Obozretnosť by nemala chýbať ani pri príprave stravy na sporáku. Za žiadnych okolností ju netreba nechávať bez dozoru dospelého. Nepoužívané kuchynské spotrebiče treba vypnúť z elektriny. Pri práci s horúcimi materiálmi netreba zabúdať na ochranné prostriedky.
Hasiči tiež pripomínajú, že horiaci olej sa nehasí vodou, ale treba ho zadusiť utierkou či uterákom. Olej neodporúčajú používať opakovane, keďže by sa mohol prepáliť a vzbĺknuť.
Predchádzať vzniku požiaru možno aj používaním certifikovaného vianočného osvetlenia, radí Hasičský a záchranný zbor. "V prípade, že sa v byte nenachádzajú žiadne osoby, je potrebné osvetlenie na vianočnom stromčeku vypnúť z elektrického zdroja energie." Dôležité je podľa nich tiež rešpektovať pokyny výrobcu a predajcu.
Zároveň hasiči varujú pred akýmikoľvek neodbornými zásahmi pri opravách žiaroviek či kabeláže. Ako ďalej radia, vianočný stromček by mal byť umiestnený v dostatočne veľkom priestore, ďalej od vykurovacích zariadení a otvoreného ohňa.
Obozretnosť by nemala chýbať ani pri príprave stravy na sporáku. Za žiadnych okolností ju netreba nechávať bez dozoru dospelého. Nepoužívané kuchynské spotrebiče treba vypnúť z elektriny. Pri práci s horúcimi materiálmi netreba zabúdať na ochranné prostriedky.
Hasiči tiež pripomínajú, že horiaci olej sa nehasí vodou, ale treba ho zadusiť utierkou či uterákom. Olej neodporúčajú používať opakovane, keďže by sa mohol prepáliť a vzbĺknuť.