Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Slovensko

Drucker: Pokračujeme v naštartovaných zmenách počnúc škôlkami až po VŠ

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD). Foto: TASR Jaroslav Novák

Slovensko podľa Druckera musí začať už počas predprimárneho vzdelávania s najmladšími a dokázať ich pripraviť na život plný zmien a dynamiky.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. júna (TASR) - Slovensko čelí výzve v náraste nových technológií, v priblížení sa najvyspelejším krajinám a v otázke ďalšej konkurencieschopnosti. Do úvahy je pritom potrebné brať predovšetkým nepriaznivý demografický vývoj. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR preto pokračuje v naštartovaných zmenách počnúc materskými školami (MŠ) až po vysoké školy (VŠ). Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) to uviedol v rámci konferencie Jarná Itapa.

"V nasledujúcich dekádach nám bude chýbať obrovské množstvo ekonomicky aktívnych ľudí. Okrem toho nám bude chýbať aj dostatok kvalifikovaných pracovníkov na to, aby sme dokázali ponúknuť investorom v nových oblastiach, v nových technológiách dostatok kvalifikovanej pracovnej sily," upozornil minister.

Slovensko podľa neho musí začať už počas predprimárneho vzdelávania s najmladšími a dokázať ich pripraviť na život plný zmien a dynamiky. Pripomenul aj kurikulárnu reformu na základných školách, ktorá má okrem iného za cieľ naučiť deti kriticky myslieť, pracovať s dátami či podporovať u nich viac zvedavosť.

Zmena v strednom odbornom školstve má za cieľ, aby na Slovensku boli koncentrovanejšie väčšie celky stredných škôl, ktoré dokážu nadväzovať kvalitné partnerstvá so zamestnávateľmi a s vysokými školami. Budúcim absolventom sa tak podľa ministra poskytne viac odbornosti, ktorú budú vedieť zúročiť na trhu práce.

Ako podotkol, výkonnostné zmluvy zavádzajúce sa na VŠ im majú umožniť zarobiť dodatočné peniaze, pokiaľ budú spĺňať isté kritériá. Momentálne podľa jeho slov rezort školstva pripravuje aj zmenu vysokoškolského zákona a ďalšie. "Chceme prestať podporovať istú vysokoškolskú turistiku, aby sme negenerovali zbytočne kvalifikácie, ktoré sa nevedia uplatniť na trhu práce, len preto, lebo s nimi spája zákon možnosť získať lepší plat alebo obsadiť nejakú riadiacu pozíciu," dodal.