Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Slovensko

T. Drucker: Vláda v stredu schválila balík školských zákonov

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker. Foto: TASR - Pavol Zachar

Ako objasnil, cieľom návrhov je podporiť projekty na zlepšovanie vzdelávania v materských, základných a stredných školách.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Schválenie balíka školských zákonov vládou je prvý významný legislatívny krok v napĺňaní zmien. Uviedol to rezortný šéf Tomáš Drucker (Hlas-SD) na stredajšej tlačovej konferencii. Nazval ich "nežnou revolúciou vo vzdelávaní". Avizoval, že v budúcom roku budú ďalšie rozsiahle zmeny.

"Vláda dnes schválila sadu školských zákonov, ktorú sme nazvali 'nežnou revolúciou vo vzdelávaní'. Obsahuje desiatky aj veľmi praktických zmien, ale aj nových inovatívnych zmien," uviedol minister. Zmeny sú podľa neho zamerané na zvýšenie kvality, dostupnosti a efektívnosti slovenského školstva.

Ako objasnil, cieľom návrhov je podporiť projekty na zlepšovanie vzdelávania v materských, základných a stredných školách. "Úlohy z programového vyhlásenia vlády sme rozdelili do 40 projektov, ktoré majú vlastný tím, konkrétne ciele a jasne určenú líniu zodpovednosti voči politickému vedeniu rezortu," doplnil.

Jedným z hlavných bodov balíka je podľa neho zavedenie normatívneho financovania pre materské školy od roku 2025. Dôležitou oblasťou je aj optimalizácia siete stredných škôl. Ministerstvo navrhuje taktiež zmeny v oblasti duševného zdravia a inklúzie. Okrem nich poukázalo na kompenzačný príspevok či celoživotné vzdelávanie.