Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

T. Gašpar: Na odvolanie M. Šimečku existujú dôvody

Na snímke poslanec NR SR Tibor Gašpar (SMER-SD). Foto: TASR - Pavol Zachar

Predseda vlády minulý týždeň avizoval, že navrhne vládnej koalícii, aby iniciovala odvolávanie Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Na odvolanie lídra PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR existujú viaceré dôvody. Myslí si to podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD). Uviedol to v reakcii na vyjadrenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý avizoval, že vládnej koalícii navrhne, aby iniciovala odvolávanie Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR.

"Najbližšie dni a týždne ukážu, kedy bude návrh podaný a ako bude zdôvodnený, lebo myslím, že tých dôvodov je viac," poznamenal Gašpar. Post podpredsedu parlamentu by mal v podľa jeho slov v prípade odvolania Šimečku zostať opozícii.

Líder PS Šimečka na utorkovej tlačovej konferencii reagoval, že bude s partnermi z opozície diskutovať o postupe pri jeho možnom odvolávaní v parlamente. Myslí si, že opozícia bude jednotná. "Chcem im poďakovať za podporu," doplnil. Zopakoval, že návrh vníma ako pomstu.

Šéf SNS Andrej Danko v utorok uviedol, že poslanci za SNS vyzbierajú svoje podpisy k návrhu na odvolanie Šimečku a odovzdajú ich poslancom Smeru-SD. Poslanec Adam Lučanský (SNS) hovoril o téme vlastníckych a majetkových štruktúr médií, v ktorých majú figurovať rodiny politikov, čo spôsobuje priame ovplyvňovanie mediálneho priestoru. "Zvažujem navrhnúť, že nikto z verejných funkcionárov a ich blízkych osôb nebude môcť vlastniť médiá," priblížil na tlačovej konferencii.

Predseda vlády minulý týždeň avizoval, že navrhne vládnej koalícii, aby iniciovala odvolávanie Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR. Vyčítal mu zvolávanie protivládnych protestov a burcovanie verejnosti. Kritizoval ho aj v súvislosti s čerpaním dotácií z Fondu na podporu umenia Nadáciou Milana Šimečku. Koaličná SNS deklarovala, že prípadné Šimečkovo odvolanie podporí.

Predseda opozičného hnutia PS Šimečka reagoval, že jediným dôvodom jeho prípadného odvolávania bude pomsta za dobrú opozičnú prácu. Vníma to ako bezprecedentný útok na politickú opozíciu a demokratické princípy v duchu najhoršieho mečiarizmu.