Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Slovensko

Taraba: Do konca júna spustíme novú výzvu na energetickú obnovu domov

Na snímke vpravo minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas tlačovej konferencie v rokovacej sále Mestského kultúrneho strediska po výjazdovom rokovaní vlády v Rimavskej Sobote 19. júna 2024. Foto: TASR - Ján Krošlák

Vo výzve na čiastkovú obnovu rodinných domov s názvom Obnov Dom Mini v rámci plánu obnovy už podľa Tarabu nebude potrebný energetický certifikát.

Rimavská Sobota 19. júna (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR má do konca júna spustiť novú výzvu na energetickú obnovu domov v sume približne 34 miliónov eur. Financie majú ísť najmä do okolia Jelšavy. Po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Rimavskej Sobote o tom informoval šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS).

Vo výzve na čiastkovú obnovu rodinných domov s názvom Obnov Dom Mini v rámci plánu obnovy už podľa Tarabu nebude potrebný energetický certifikát. Dôvodom je, že sa k nim ľudia nevedia dostať a žiadosti sú zbytočne zamietané.

Vláda zároveň rozhodla, aby rezort do konca roka odstránil zákaz výstavby prečerpávacej vodnej elektrárne na hornom úseku rieky Ipeľ. "Začneme rokovania o tom, kto by to vedel realizovať, aké konzorcium by tam vedelo vzniknúť, aké finančné predpoklady a náklady to obnáša," povedal minister. Tento projekt bol podľa neho v minulosti vo veľmi pokročilom štádiu prípravy, ale bývalý minister životného prostredia Ján Budaj ho v koncepcii vodnej politiky zakázal.

Taraba taktiež poukázal na to, že envirorezort má do konca septembra predložiť na rokovanie vlády návrh na zmenu geologického zákona. Jej cieľom má byť zjednodušenie procesov pre odstránenie envirozáťaží na rôznych územiach SR.