Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

Taraba: Dunaj by mal kulminovať na úrovni 930 cm, stavajú sa zábrany

Na snímke minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. Foto: TASR

SR zvláda situáciu spojenú s počasím podľa slov ministra oproti ostatným okolitým krajinám lepšie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. septembra (TASR) - Rieka Dunaj by mala začať kulminovať od pondelka (17. 9.) do utorka (18. 9.). V bratislavskom úseku rieky by mohla výška hladiny dosiahnuť 930 centimetrov (cm). Uviedol to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v diskusnej relácii TA3 V politike. Poukázal na to, že bratislavské pobrežie má byť do 20.00 h kompletne zabezpečené proti povodniam. Verí, že sa mesto podarí uchrániť.

"Problémom je - čo nevieme ovplyvniť -, že stekajú veľmi výrazne najmä potoky z horských oblastí. Plná nádrž je v Kuchyni, tá začína tiež už pretekať," povedal. Rieka Morava by nemala podľa neho pretiecť. "Mala by sa podariť udržať už nie v koryte, ale v hrádznom systéme, že to nebude pretekať cez hrádze," podotkol.

Významnú protipovodňovú ochranu plní podľa Tarabu vodné dielo Gabčíkovo. V súčasnosti je v prevádzke sedem turbín. "V nedeľu (14. 9.) to vyzeralo, že pôjde len šesť turbín, pretože siedma vykazovala vibrácie. (...) Siedmu sa však podarilo zastabilizovať," uviedol šéf envirorezortu.

SR zvláda situáciu spojenú s počasím podľa slov ministra oproti ostatným okolitým krajinám lepšie. Poukázal na to, že sa na ňu skoro a dôkladne pripravovali. "Situácia je presne taká, ako nám všetci odborníci počas týždňa hlásili," doplnil. Vyzdvihol prácu bezpečnostných aj záchranných zložiek.

Protipovodoňové práce vykonávajú aj zamestnanci Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP). Riaditeľ SVP Jozef Moravčík upozornil na to, že majitelia hausbótov a plavajúcich zariadení v ramennej sústave Dunaja majú vydané plány povodňových a zabezpečovacích prác. Apeloval na nich, aby sa nimi riadili.