Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

Taraba: Na vodárenské projekty pôjde z eurofondov asi 192 miliónov eur

Na snímke minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) prichádza do Mestského kultúrneho strediska na výjadzové rokovanie vlády v Rimavskej Sobote 19. júna 2024. Foto: TASR - Ján Krošlák

Pomoc samosprávam pri budovaní kanalizácií, čistiarní odpadových vôd či vodovodov patrí medzi Tarabove priority.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. júna (TASR) - Na vodárenské projekty samospráv pôjde z eurofondov približne 192 miliónov eur. Z toho pre okresy Rimavská Sobota či Poltár schválila vláda projekty za zhruba 21 miliónov eur zo zdrojov Európskej únie (EÚ). Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády to uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Pomoc samosprávam pri budovaní kanalizácií, čistiarní odpadových vôd či vodovodov patrí medzi Tarabove priority. "Predchádzajúce vládne garnitúry nechali eurofondy v katastrofálnom stave. Len v rezorte životného prostredia minulý rok nevyčerpali približne 430 miliónov eur na eurofondoch, ktoré sme museli zachraňovať aspoň na energetickú pomoc obyvateľstvu. Takýto scenár sa viac nesmie opakovať, obzvlášť v situácii, keď má Slovensko v budovaní vodárenskej infraštruktúry viac ako dvojmiliardový dlh," skonštatoval minister. 

Z eurofondov v rámci Programu Slovensku je na financovanie výstavby stokových sietí, čistiarní odpadových vôd a vodovodov vyčlenených podľa envirorezortu takmer 336,4 milióna eur. "Pri ôsmich projektoch sme už s prijímateľmi podpísali zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku za 91,5 milióna eur zo zdrojov EÚ. Ďalších 17 zmlúv s prijímateľmi vo výške 100 miliónov eur za zdroje EÚ je vo fáze prípravy," vysvetlil Taraba. Doplnil, že súčasne je v konaní ďalších osem žiadostí za približne 75 miliónov eur.

Ministerstvo životného prostredia zároveň zazmluvnilo dva projekty v okrese Poltár. Ide o odkanalizovanie obce Kalinovo za vyše 12,1 milióna eur z eurofondov. V rámci projektu sa vybuduje takmer 19 kilometrov stokovej siete a postaví sa nová, moderná čistiareň odpadových vôd, priblížil rezort. Ďalší projekt za zhruba 8,7 milióna eur z európskych zdrojov vyrieši odkanalizovanie Kokavy nad Rimavicou, ako aj rekonštrukciu už existujúcej čistiarne odpadových vôd. 

Ministerstvo životného prostredia podľa vlastných slov zintenzívňuje pomoc samosprávam aj z Environmentálneho fondu. V najbližších mesiacoch zverejní podmienky, na základe ktorých sa budú môcť menšie obce uchádzať o dotáciu na vybudovanie kanalizácie na budúci rok. Menšie obce môžu tiež využiť na financovanie takýchto projektov výhodné úvery z fondu.

Téme odkanalizovania Slovenska sa podľa Tarabu bude venovať aj najbližšie výjazdové rokovanie vlády na Orave v júli.