Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Slovensko

Taraba zvolá krízový štáb pre zrážky, ktoré sa majú vyskytnúť

Na snímke minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS). Foto: TASR - Pavol Zachar

Dodal, že prietok na Dunaji odhaduje Slovenský hydrometeorologický ústav na 8000 metrov kubických.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zvolá krízový štáb pre zrážky, ktoré sa majú vyskytnúť najbližšie dni na Slovensku. Uviedol to po rokovaní vlády s tým, že chcú byť pripravení.

"Protipovodňové opatrenia na Devíne sa budú zo strany Slovenského vodohospodárskeho podniku pripravovať v najbližších chvíľach," povedal Taraba. Dodal, že prietok na Dunaji odhaduje Slovenský hydrometeorologický ústav na 8000 metrov kubických. Preto bude vo vodnej elektrárni Gabčíkovo v prevádzke sedem turbín z ôsmich.



"Verím, že to zvládneme niekde na úrovni druhého stupňa povodňovej aktivity," podotkol minister. Zároveň verí, že túto situáciu zvládnu tak, ako v prvom polroku tohto roka, kedy manažovali vysoké prietoky vody na Dunaji a Slovensko na tom zarobilo.

Pripravenosť Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) reagovať na očakávané výdatné zrážky a ich dôsledky deklaroval i minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). "V prípade, že sa bude riziko zvyšovať, zabezpečíme všetko preto, aby sme ochránili životy a majetok obyvateľov Slovenska," deklaroval po rokovaní vlády.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na najbližšie dni pre oblasť západného Slovenska zvýšenú výstrahu pred dažďom, od štvrtka (12. 9.) do pondelka (16. 9.) môže podľa meteorológov na západe a severozápade spadnúť 120 až 180 milimetrov zrážok.