Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Slovensko

Tradičná Levočská púť vyvrcholila svätou omšou na Mariánskej hore

Na snímke veriaci počas slávnostnej odpustovej svätej omše, ktorá je súčasťou Levočskej púte 7. júla 2024 na levočskej Mariánskej hore. Foto: TASR - Veronika Mihaliková

Program tohtoročnej Mariánskej púte v Levoči sa začal v nedeľu 30. júna. Prepojená bola s Rokom modlitby. Jej témou bolo Nauč nás modliť sa.

Levoča 7. júla (TASR) - Slávnostnou odpustovou svätou omšou v nedeľu vyvrcholila tradičná púť na levočskej Mariánskej hore. Celebroval ju spišský diecézny biskup František Trstenský. Podľa moderátora púte Jozefa Lapšanského sa počet pútnikov v nedeľu priblížil k 100.000. Organizátori odhadujú, že návštevnosť v rámci celého pútnického týždňa prevýšila 400.000 ľudí.

Na púti podľa jeho slov prevládala príjemná a pokojná atmosféra, pričom bola duchovne naplnená. Pútnikov označil za trpezlivých. Medzi nimi bolo aj množstvo mladých rodín s deťmi či tínedžerov. Pred spovednicou sa celú noc tvoril rad. "Myslím si, že aj to svedčí o tom, aký význam pripisujú veriaci spovedi, sviatosti zmierenia, práve na tomto mieste - v mariánskej svätyni pri Bazilike Navštívenia Panny Márie," uviedol pre TASR.



Trstenský v homílii veriacich vyzval, aby urobili konkrétne predsavzatie, ktoré im pomôže prehĺbiť modlitbu. Hovoril tiež o radosti z viery. "Nebojme sa svedčiť - som kresťan - pred svojimi susedmi, spolužiakmi, kolegami v práci. Neboj sa, Slovensko, s radosťou svedčiť pred ostatnými krajinami Európy o svojej viere a kresťanských hodnotách," prihovoril sa pútnikom.

Mladých vyzval, aby sa nestali otrokmi smútku. "Nikto neuverí hnevlivým a agresívnym kresťanom, že milujú Ježiša. Evanjelium nemožno šíriť urážkami a hnevom," povedal.

Program tohtoročnej Mariánskej púte v Levoči sa začal v nedeľu 30. júna. Prepojená bola s Rokom modlitby. Jej témou bolo Nauč nás modliť sa.

Púť sa koná pravidelne pri príležitosti júlového sviatku Navštívenia Panny Márie. Levoča patrí k najstarším pútnickým miestam východného Slovenska. Korene mariánskeho kultu siahajú do 13. storočia.