Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

Mierna lavínová hrozba platí v Tatrách, malá vo Veľkej a Malej Fatre

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ráno bolo na horách jasné počasie, miestami malá oblačnosť, lokálne hmla.

Liptovský Hrádok 9. marca (TASR) - Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v pondelok vo vysokých polohách Západných, Vysokých a Nízkych Tatier. Vo Fatrách a v nižších polohách Tatier je malá lavínová hrozba, prvý stupeň. TASR o tom informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

"Sneh z minulotýždňovej periódy sneženia vietor preniesol do žľabov, terénnych depresií a pod steny prevažne severovýchodných orientácií. Nebezpečné však môžu byť aj iné orientácie, keďže vietor bol v posledných dňoch veľmi premenlivý. Pre tieto svahy sú typické vetrom naviate tvrdé snehové dosky a vankúše rôznej hrúbky, ktoré je možné uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, najmä na strmých svahoch," priblížil Sedlák s tým, že veľké spontánne lavíny nepredpokladajú.

Ráno bolo na horách jasné počasie, miestami malá oblačnosť, lokálne hmla. Teplota sa pohybovala od mínus ôsmich v najvyšších polohách po mínus štyri stupne Celzia v dolinách. Fúkal mierny vietor, prevažne juhozápadných smerov. Povrch snehu je v hrebeňových oblastiach zmrznutý alebo ľadový. "Upozorňujeme, že na ľadovom podklade hrozí veľké riziko pošmyknutia sa," dodal Sedlák.