Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Slovensko

V slovenských pohoriach platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR /HZS

V ostatných pohoriach platí dopoludnia malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň, a popoludní mierne lavínové nebezpečenstvo.

Liptovský Hrádok 27. marca (TASR) – V najvyšších polohách Vysokých, Západných a Nízkych Tatier platí dopoludnia mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Popoludní sa vplyvom oteplenia zvýši lavínové nebezpečenstvo na mierne aj v stredných polohách.

V ostatných pohoriach platí dopoludnia malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň, a popoludní mierne lavínové nebezpečenstvo. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

V najvyšších polohách sa podľa Buliaka v úzkych žľaboch, terénnych depresiách a zatienených miestach ešte môže nachádzať suchý sneh, ktorý leží na veľmi tvrdej podkladovej vrstve firnu.

"V profile sa tak vyskytuje veľký rozdiel tvrdosti dvoch vrstiev, ktoré nie sú dostatočne zviazané a je ich možné uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Počas dňa sa očakáva oteplenie, preto sa hlavne v stredných polohách na južných svahoch môžu vyskytnúť aj samovoľné menšie lavíny a splazy," upozornil.

Do horských oblastí Slovenska začal prúdiť po okraji tlakovej výše teplý vzduch, čo prinieslo výrazné oteplenie. Teploty vzduchu sa dnes ráno pohybovali od mínus piatich do jedného stupňa Celzia. Fúkal mierny južný až juhovýchodný vietor s rýchlosťou tri až šesť metrov za sekundu (11 - 22 km/h), v nárazoch na hrebeňoch miestami 15 metrov za sekundu (54 km/h).