Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Slovensko

Najlepší slovenskí učitelia zabojujú o titul Zlatý Amos

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Žiaci prihlásili do siedmeho ročníka ankety celkovo 77 učiteľov zo siedmich krajov.

Košice 20. apríla (TASR) - Najobľúbenejší slovenskí učitelia zabojujú v nedeľu a pondelok (21. - 22. apríla) v Košiciach v záverečných kolách ankety Zlatý Amos. V dvoch disciplínach bude pod dohľadom poroty súťažiť v semifinále 15 a vo finále osem najlepších pedagógov.

Žiaci prihlásili do siedmeho ročníka ankety celkovo 77 učiteľov zo siedmich krajov. "Do ankety sa zapojilo 3730 žiakov. Najviac prihlášok bolo zo Žilinského kraja, ani jednu sme nedostali z Nitrianskeho kraja," uviedla riaditeľka ankety Renáta Vadásyová.

V košickej Historickej radnici sa uskutoční semifinálové kolo v nedeľu večer, deň potom bude finálové kolo, z ktorého vzíde siedmy Zlatý Amos. Tvárou a moderátorom ankety je Igor Timko zo skupiny No Name, v programe vystúpia aj Peter Cmorík a Mirka Partlová.

Pred košickým stretnutím sa učitelia dozvedeli, čo ich čaká. Vyžrebovali si voľnú disciplínu, v ktorej učitelia súťažia spolu so svojimi žiakmi. Na výber majú rôzne žánre - zvykoslovie, rozprávku, horor, science fiction, western, muzikál, legendu, bájku, detektívku, či cestopisný príbeh. Súčasťou súťažného programu sú aj tzv. videovizitky, v ktorých žiaci hovoria o svojich učiteľoch.

Celkovo sa bude súťažiť o desať ocenení. Hlavnou cenou je titul Zlatý Amos, ktorý víťazovi prinesie 3500 eur a putovnú cenu - kráľovské insígnie. Vlani sa víťazom stal Stanislav Malega z Obchodnej akadémie v Prievidzi.

"V tomto ročníku máme pripravenú špeciálnu cenu, cenu Jána Gašperana, zakladateľa ankety v Slovenskej republike, ktorý nás v roku 2012 opustil. Prostredníctvom tejto ceny hodnotia iba žiaci, dospelí nevstupujú do hodnotenia," povedala Vadásyová.