Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 6. september 2024
< sekcia Slovensko

ÚDZS vidí priestor na vytvorenie individuálneho zdravotného poistenia

Na snímke logo ÚDZS. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Úrad upozornil na to, že domácnosti si vlani na zdravotnú starostlivosť doplatili približne 1,8 miliardy eur. Ide podľa neho o nárast o 11,4 percenta.

Bratislava 21. júla (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) vidí značný priestor na vytvorenie individuálneho zdravotného poistenia. Poukázal pritom na významný objem dodatočných zdrojov, ktorými ľudia už dnes formou priamych platieb uhrádzajú niektoré zdravotnícke výkony, napríklad v stomatológii či fyzioterapii.

"Správne nastavené produkty by boli nielen zaujímavou podnikateľskou príležitosťou pre zdravotné poisťovne, ale aj vítanou službou z pohľadu verejnosti. Na rozdiel od rozličných benefitov má individuálne zdravotné poistenie zároveň aj výchovný účinok z hľadiska prevencie a zodpovednejšej starostlivosti poistencov o svoje vlastné zdravie," poznamenal v správe o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za vlaňajšok.

Úrad upozornil na to, že domácnosti si vlani na zdravotnú starostlivosť doplatili približne 1,8 miliardy eur. Ide podľa neho o nárast o 11,4 percenta. "Náklady domácností na zdravotnú starostlivosť dlhodobo rastú a v roku 2023 predstavovali už 20 percent celkových disponibilných zdrojov zdravotníctva. Väčšinu z týchto výdavkov minú domácnosti na lieky a zdravotnícke pomôcky, nasleduje ambulantná zdravotná starostlivosť a ústavná zdravotná starostlivosť," dodal.