Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Slovensko

ÚHP odporúča rezortu spravodlivosti predstaviť využitie parkovísk

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ďalej v spolupráci s Národnou implementačnou a koordinačnou autoritou odporúča aktualizovať rozpočet Plánu obnovy a odolnosti tak, aby zohľadňoval plánovaný presun 1,6 milióna eur na nákup budovy.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) odporúča Ministerstvu spravodlivosti (MS) SR pri kúpe budovy pre Mestské súdy Bratislava III a IV predstaviť konkrétny plán a praktický spôsob využitia parkovacích miest a úžitkovej plochy v novej budove, ktoré prevyšujú požiadavky súdov. Tiež radí vyčísliť a v rozpočte kapitoly MS SR zohľadniť dosah v súvislosti s ukončením nájomných zmlúv na súčasné budovy minimálne vo výške 0,6 milióna eur ročne. Informuje o tom na svojom webe.

Ďalej v spolupráci s Národnou implementačnou a koordinačnou autoritou odporúča aktualizovať rozpočet Plánu obnovy a odolnosti (POO) tak, aby zohľadňoval plánovaný presun 1,6 milióna eur na nákup budovy z projektov rekonštrukcie súdov. Rovnako by malo MS zohľadniť dosah, týkajúci sa nižších očakávaných nákladov na prevádzku súčasných budov súdov vo vlastníctve štátu, respektíve s ich prípadným odpredajom.

Z hodnotenia ÚHP vyplýva, že projekt je v súlade s investičným plánom MS s tým, že kúpa budovy má najvyššiu prioritu spomedzi všetkých projektov zo zoznamu investícií. "Kúpa budovy bola v pôvodnej štúdii uskutočniteľnosti z decembra 2022 vyhodnotená ako najvhodnejšia alternatíva. Výstavba novej budovy bola zamietnutá z dôvodu, že by nebola dokončená do termínu určeného POO. Rekonštrukcia existujúcich budov nevyhovovala z dôvodu nedostatočných kapacít pre umiestnenie súdov v spoločnej budove," konštatoval ÚHP.

Z hľadiska analýzy nákladov má preferovaná budova spomedzi ponúk najvyššiu kúpnu cenu a bola vybraná na základe preferencie súdov. Potrebné je overiť nižšie náklady na jej prevádzku, kvôli ktorým môže byť dlhodobo ekonomicky výhodná. "Vybraná budova má kúpnu cenu o 8,3 milióna eur vyššiu oproti najlacnejšej ponuke. Na základe podkladov od investora môže byť vybraná budova aj ekonomicky výhodná. Prevádzkové náklady majú byť o 40 percent nižšie ako pri budove s najnižšou kúpnou cenou," priblížil ÚHP.

Doplnil, že po presťahovaní bude od roku 2026 možné zrušiť nájom budovy Mestského súdu Bratislava III na Medenej ulici za 0,6 milióna eur ročne. Navyše sa uvoľnia ďalšie tri budovy vo vlastníctve štátu, jednu plánuje po jej rekonštrukcii využívať Správny súd Bratislava, ktorý si v súčasnosti prenajíma priestory za 1,3 milióna eur ročne. "O účele využitia ďalších dvoch budov nie je zatiaľ definitívne rozhodnuté," uzavrel ÚHP.