Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Slovensko

UK odkladá rekonštrukcie aj výmenu akademického informačného systému

Na archívnej snímke žena s rúškom na tvári sedí v električke, v odraze okna je budova Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave v sobotu 4. apríla 2020. Foto: TASR - Martin Baumann

Správu aktualizujeme.

Bratislava 7. mája (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave prijala viacero opatrení na šetrenie finančných prostriedkov. Ohrozené sú najmä investičné zámery a rekonštrukcie budov a internátov. Univerzita musela zrušiť aj dlho plánovanú verejnú súťaž na nový akademický informačný systém. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Ekonomické dôsledky v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu pocítila aj najväčšia slovenská vysoká škola. Ako informovala Miller, dotačné príjmy zo štátneho rozpočtu pokrývajú len približne 70 percent nákladov univerzity, zvyšok tvoria výnosy z podnikateľskej činnosti a z iných zdrojov. "Už len uzatvorenie internátov predstavuje pre univerzitu výpadok radovo v státisícoch eur. Univerzita počíta aj s výpadkom školného od zahraničných študentov či s drastickým výpadkom príjmov z podnikateľskej činnosti. Zatvorenie prevádzok sa prejavilo aj u nájomcov univerzity, ktorí nie sú schopní platiť dohodnuté nájomné," priblížila hovorkyňa.

Najvýraznejšie sa šetriace opatrenia dotknú rekonštrukcií univerzitných objektov, z ktorých viaceré boli v kritickom stave už dlhšie. Rozsiahla rekonštrukcia čakala napríklad internáty na Mlynoch, konkrétne Výškový blok B a tri bloky Átriových domkov či budovu Pedagogickej fakulty UK na Šoltésovej ulici. "V súčasnosti sú všetky tieto projekty ohrozené," uviedla Miller.

Zastavená je aj verejná súťaž na nový akademický informačný systém. Pôvodný systém AiS2 používa univerzita od roku 2009. Súčasné vedenie UK reštartovalo diskusie o výmene informačného systému a vypísalo súťaž na dodávateľa modernejšieho informačného systému. "Ani napriek množstvu práce na príprave nového informačného systému si v situácii finančnej neistoty nemôžeme dovoliť záväzok v hodnote stoviek tisíc eur za nový informačný systém, keď nevieme, či budeme mať dosť zdrojov na pokrytie bazálneho chodu univerzity v druhom polroku tohto roka," povedal rektor UK Marek Števček. Univerzita naďalej počíta s modernizáciou informačného systému, ale až po stabilizácii finančnej situácie.

Jedným z ďalších prijímaných šetriacich opatrení je znižovanie personálnych nákladov, a to tak na úrovni rektorátu, ako aj na fakultách a ďalších súčastiach. Nepriaznivá finančná situácia zasiahla aj činnosť samostatne hospodáriacej súčasti UK – Centrum ďalšieho vzdelávania, ktoré prejde pod rektorát UK. Centrum muselo ukončiť viacero pracovných pomerov.

Veľmi vážne je ohrozené aj financovanie vedeckého projektu ACCORD. Ide o spoločný projekt so Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave zameraný na modernizáciu výskumnej infraštruktúry, rekonštrukciu budov a posilnenie vedeckých kapacít. Obe univerzity mali počas štyroch rokov preinvestovať 111 miliónov eur.

"Financovanie univerzitného vzdelávania bolo napäté už pred krízou, no v súčasnosti sa musíme pripraviť na to, že nás čakajú naozaj ťažké časy. Ako rektor nesiem zodpovednosť za napĺňanie hlavného poslania univerzity. Musíme sa sústrediť na rozvíjanie našich vedeckých kapacít," uviedol Števček. Ako dodal, odloženie rozvojových projektov je v tejto chvíli jediným rozumným a zdá sa aj nevyhnutným krokom.