Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Slovensko

Únia miest: Konsolidačné opatrenia ovplyvnia mestá pri rozpočtoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zostavenie rozpočtu v mestách bude zložité, priestor pre zvyšovanie vlastných príjmov samosprávy je obmedzený, upozornil prezident únie Richard Rybníček.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Mestá nedokážu zostaviť svoje rozpočty na rok 2025. Konsolidačné opatrenia negatívne ovplyvnia aj samosprávy. Upozornila na to Únia miest Slovenska (ÚMS). Žiada ministerstvo financií o chýbajúce informácie k zostaveniu rozpočtov miest. Rozumie potrebe konsolidácie. Pripomenula však, že samospráva sa vždy správala zodpovedne a vznik súčasných problémov nemohla ovplyvniť. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

"Predpokladáme, že v krátkej dobe sa doriešia otvorené otázky o celkovej štruktúre konsolidačných opatrení a dôjde k príprave zákona o štátnom rozpočte pre rok 2025. Zostavenie rozpočtu v mestách bude zložité, priestor pre zvyšovanie vlastných príjmov samosprávy je obmedzený," upozornil prezident únie Richard Rybníček. Preto bude podľa neho možné zostaviť rozpočty v mestách a riešiť vzniknutú situáciu len pomocou zo strany štátu.

ÚMS zároveň žiada MF o prijatie opatrení pre rok 2025. Ide o zvýšenie sumy dotácie na úhradu nákladov na prenesený výkon štátnej správy. Chcú tiež ponechať časť podielu dane z príjmov právnických osôb samospráve minimálne vo výške záväzkov samosprávy vyplatiť mimoriadne odmeny zamestnancom, či znížiť mieru spolufinancovania projektov z Programu Slovensko.