Z ovocia si možno dopriať rôzne druhy, najmä citrusové plody či orechy, ktoré prospievajú vďaka vitamínu E, selénu a obsahu omega-3 mastných kyselín.
Autor TASR
Bratislava 4. marca (TASR) - Prvým krokom k správnemu fungovaniu imunity je úprava stravovacích návykov. Poukázala na to Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave, ktorá pripomenula, že ľudská tráviaca sústava obsahuje viac ako 60 percent zo všetkých imunitných buniek v organizme. Preto všetko, čo človek skonzumuje, má podľa jej slov zásadný vplyv na jeho imunitný systém.
Na posilnenie imunity, najmä v zimných mesiacoch sú podľa odborníčky prospešné všetky druhy zeleniny, a to pre vysoký obsah vitamínov a minerálov. "Veľmi vhodná je konzumácia napríklad brokolice. Obsahuje izotiokyanáty, ktoré majú protirakovinový účinok. Tiež prospieva konzumácia cesnaku, ktorý je prírodným liečivom, silným antioxidantom, pôsobí protizápalovo, znižuje stres a dokonca nám dokáže zlepšiť náladu. Nemali by sme zabúdať ani na kyslú kapustu, ktorá je zároveň prírodným probiotikom," zdôraznila.
Z ovocia si podľa jej slov možno dopriať rôzne druhy, najmä citrusové plody či orechy, ktoré prospievajú vďaka vitamínu E, selénu a obsahu omega-3 mastných kyselín. "Hliva ustricová je známa obsahom beta-glukánu, ktorý posilňuje imunitu, najmä ak je v kombinácii s bioflavonoidmi, vitamínom C a zinkom," zdôraznila.
Naopak, obmedziť je vhodné príjem rafinovaného cukru, pretože jeho vysoký obsah v potrave môže znižovať funkciu bielych krviniek a podporiť zápalový proces. Imunite neprospieva podľa odborníčky ani stres, fajčenie, nadmerné užívanie alkoholu, nedostatok pohybovej aktivity či nedostatok spánku.
Na posilnenie imunity, najmä v zimných mesiacoch sú podľa odborníčky prospešné všetky druhy zeleniny, a to pre vysoký obsah vitamínov a minerálov. "Veľmi vhodná je konzumácia napríklad brokolice. Obsahuje izotiokyanáty, ktoré majú protirakovinový účinok. Tiež prospieva konzumácia cesnaku, ktorý je prírodným liečivom, silným antioxidantom, pôsobí protizápalovo, znižuje stres a dokonca nám dokáže zlepšiť náladu. Nemali by sme zabúdať ani na kyslú kapustu, ktorá je zároveň prírodným probiotikom," zdôraznila.
Z ovocia si podľa jej slov možno dopriať rôzne druhy, najmä citrusové plody či orechy, ktoré prospievajú vďaka vitamínu E, selénu a obsahu omega-3 mastných kyselín. "Hliva ustricová je známa obsahom beta-glukánu, ktorý posilňuje imunitu, najmä ak je v kombinácii s bioflavonoidmi, vitamínom C a zinkom," zdôraznila.
Naopak, obmedziť je vhodné príjem rafinovaného cukru, pretože jeho vysoký obsah v potrave môže znižovať funkciu bielych krviniek a podporiť zápalový proces. Imunite neprospieva podľa odborníčky ani stres, fajčenie, nadmerné užívanie alkoholu, nedostatok pohybovej aktivity či nedostatok spánku.