Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Úrady pristupujú k hluku zodpovedne a chránia zdravie ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

NKÚ upozornil, že za zanedbávanie problematiky hluku vo vonkajšom prostredí na Slovensku môžu hroziť miliónové sankcie.

Bratislava 26. júla (TASR) - Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) pristupujú k problematike hluku zodpovedne a chránia zdravie ľudí v zmysle národnej legislatívy. Tá má prísnejšie prípustné hodnoty určujúcich veličín hluku ako zákon, ktorý bol predmetom kontroly NKÚ. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v reakcii na správu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Ten v nej kritizuje, že problematika hluku vo vonkajšom prostredí nie je na Slovensku v podstate nikým riadená.

"Môžeme ubezpečiť, že RÚVZ pristupujú k danej problematike zodpovedne a uplatňujú sankčné mechanizmy pri porušení zákonných ustanovení," uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Pre objektívny obraz je podľa nej potrebné posudzovať všetky zákonné postupy a požiadavky na ochranu verejného zdravia v kontexte hluku.

Ako doplnila, ÚVZ závery z kontroly NKÚ vzal na vedomie a prijal opatrenia, ktorými sa bude snažiť zefektívniť proces komunikácie a vymáhania povinností od povinných osôb zodpovedných za vypracovanie strategických hlukových máp a akčných plánov. Zároveň bude podľa nej opätovne požadovať technické a personálne zabezpečenie na plnenie úloh vyplývajúcich zo zákona tak, aby termíny boli dodržané.

NKÚ upozornil, že za zanedbávanie problematiky hluku vo vonkajšom prostredí na Slovensku môžu hroziť miliónové sankcie. Kontrolóri na základe svojich zistení odporúčajú parlamentnému výboru pre zdravotníctvo, aby zaviazal rezort zdravotníctva iniciovať legislatívne zmeny zákona o posudzovaní a kontrole hluku, ktoré komplexne zastrešia a budú riešiť túto problematiku.