Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Slovensko

ÚS: Deň ústavy je príležitosťou na komunikáciu o ústave a ústavnosti

Na archívnej snímke budova Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach. Foto: TASR František Iván

Deň otvorených dverí ÚS SR sa tento rok uskutoční 26. septembra. Pri tejto príležitosti Kancelária ÚS vyhlásila pre žiakov základných škôl a študentov stredných škôl a gymnázií literárnu súťaž.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Košice 1. septembra (TASR) - Prijatie Ústavy SR pred 32 rokmi považuje Ústavný súd (ÚS) SR za významný historický moment - vznik právneho predpisu, ktorý položil základy, hodnoty a idey novodobej modernej Slovenskej republiky. Deň Ústavy SR vníma ÚS zároveň ako príležitosť na komunikáciu s verejnosťou o ústave a ústavnosti.

"Na jeseň sa na pôde Ústavného súdu každoročne organizujú rôzne akcie, ktorých cieľom je priblížiť činnosť Ústavného súdu verejnosti a zároveň upriamiť jej pozornosť na význam ústavy a ústavnosti," uviedol ÚS. Informoval, že Deň otvorených dverí ÚS SR sa tento rok uskutoční 26. septembra. Pri tejto príležitosti Kancelária ÚS vyhlásila pre žiakov základných škôl a študentov stredných škôl a gymnázií literárnu súťaž na tému "Čo môžem urobiť pre spravodlivejší svet?" a výtvarnú súťaž na tému "Ústavný súd mojimi očami". Súťaž pre vysokoškolákov dáva možnosť prezentovať postrehy a názory formou eseje alebo odborného článku na tému "Princíp prednosti práva Európskej únie - výhody a nevýhody".

Okrem toho prebieha počas celého roka v priestoroch ÚS projekt "Ústava na každý deň", ktorý ponúka žiakom a študentom príležitosť preniknúť do jadra súdneho systému a demokracie a oboznámiť sa s činnosťou ÚS. "Mladí ľudia sú nesmierne vnímaví, rýchlo a kriticky vyhodnocujú všetky spoločenské zmeny, ktoré majú priamy dosah na ich budúcnosť. Vzdelávacie aktivity založené na kontakte žiakov a študentov s Ústavným súdom, jeho činnosťou, so sudcami Ústavného súdu a zamestnancami Kancelárie Ústavného súdu považujeme za nevyhnutné pri znovunadobudnutí dôvery v súdne inštitúcie a demokratický právny štát, ktorého základom je dodržiavanie ústavy a zákonov," uviedol predseda ÚS Ivan Fiačan.

Sériu aktivít so zameraním na ústavu a ústavnosť zakončí 3. októbra medzinárodná vedecká konferencia s názvom "Konanie o súlade právnych predpisov - návrhové oprávnenie a účinky rozhodnutí Ústavného súdu. XIII. ústavné dni". V rámci tematických okruhov budú odborníci zo Slovenska a zahraničia venovať svoju pozornosť aj téme kontroly ústavnosti.