Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Slovensko

Ústavnoprávny výbor o dôvodoch dovolania v prípade Dušana K. nerokoval

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. (vpravo) sedí na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici v utorok 3. septembra 2024. Foto: TASR - Ján Krošlák

Podpredseda výboru Tibor Gašpar (Smer-SD) nevidel dôvod, aby o téme členovia výboru rokovali. Minister už podľa neho zaujal viacero stanovísk.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR vo štvrtok nerokovali o dôvodoch dovolania a rozhodnutia o prerušení výkonu trestu v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. Na zasadnutí mimoriadneho výboru, ktorý iniciovala opozícia, totiž neschválili program. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) naň prišiel. Pred novinármi zopakoval, že dôvody svojho rozhodnutia v prípade Dušana K. už viackrát verejne vysvetlil.

Podpredseda výboru Tibor Gašpar (Smer-SD) nevidel dôvod, aby o téme členovia výboru rokovali. Minister už podľa neho zaujal viacero stanovísk. "Keďže konal v súlade so svojimi právomocami, v súlade so zákonom, nevidím dôvod, aby sme v tejto chvíli ako národná rada riešili a vypočúvali ministra za to, že konal v súlade so zákonom," povedal Gašpar novinárom.

To, že výbor nerokoval, považuje jeho člen Branislav Vančo (PS) za mimoriadne arogantné voči verejnosti. "Minister sa má zodpovedať parlamentu. Mal by povedať argumenty," povedal. Susko podľa Vanča prekročil právomoci, pretože v prípade Dušana K. nešlo o zjavný justičný omyl. Poukázal na to, že už je odsúdený aj v druhej korupčnej kauze, hoci rozsudok ešte nie je právoplatný.

Opozícia podľa ministra "omieľa" túto tému dookola, pretože prekrýva svoje prešľapy. Na verejnosti už podľa svojich slov vysvetlil, prečo podal dovolanie v prípade Dušana K. Susko novinárom vo štvrtok zopakoval, že len využil svoje zákonné oprávnenie. Podrobnosti dôvodov nechce hovoriť, aby nedával verejnosti skratkovité informácie. Verejne sa o tom podľa neho môže rozprávať, keď vo veci opäť rozhodne Najvyšší súd (NS) SR.

Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) si myslí, že prerušenie výkonu trestu pre Dušana K. je bezprecedentným rozhodnutím ministra. Vytvára to podľa nej dojem, že verejnosť nemôže veriť nezávislému a nestrannému rozhodovaniu súdov. Člen výboru Rastislav Krátky (Slovensko, Za ľudí, KÚ) doplnil, že minister asistuje premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) s útokom na nezávislosť súdnictva a snaží sa ľudí presvedčiť, že súdy pochybili. Podanie dovolania bola podľa neho "čistá politická nadpráca".

Opozícia opakovane vyčíta Suskovi, že na začiatku augusta podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. a prerušil jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia NS o dovolaní. Rezort spravodlivosti sa nechce bližšie vyjadrovať k dovolaniu, aby neovplyvňoval rozhodnutie dovolacieho súdu. Dôvodom na podanie dovolania bolo podľa rezortu nesprávne zistenie skutkového stavu a závažné porušenie ustanovení, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci.