Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Slovensko

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o STVR, účinnosť nepozastavil

Na archívnej snímke budova Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach. Foto: TASR František Iván

Ústavnú sťažnosť podali opozičné PS, KDH a SaS.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Košice 9. októbra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Podanie skupiny opozičných poslancov, ktorí zákon napadli, súd v stredu prijal na ďalšie konanie v celom rozsahu. Zároveň nevyhovel ich návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení.

Zákon prijatý vládnou koalíciou nadobudol účinnosť 1. júla. Bývalý Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa tak zmenil na STVR.

Ústavnú sťažnosť podali opozičné PS, KDH a SaS. "Sme presvedčení, že tento zákon je v rozpore s Ústavou SR, s viacerými článkami našej ústavy a okrem toho je v rozpore s európskou legislatívou," vyhlásil v júli predseda PS Michal Šimečka. Za zmenou legislatívy vidí snahu o politické ovládnutie STVR, dosadenie si vlastných nominantov do vedenia inštitúcie, a nie ambíciu zlepšiť stav vo verejnoprávnom médiu.

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Zora Jaurová (PS) priblížila, že v sťažnosti namietali obsah legislatívy aj proces jej prijímania vrátane vylúčenia verejnosti z prípravy zákona a skrátenia diskusie v parlamente. Zákonu vyčíta nedomyslené prechodné opatrenia aj termín zverejnenia v Zbierke zákonov vzhľadom na účinnosť. Rozpor s Ústavou SR vidia sťažovatelia v garancii slobody prejavu a práva na informácie, ako aj zákazom cenzúry. Pred ÚS namietali tiež nesúlad zákona s európskym Aktom o slobode médií a žiadali ho, aby sa obrátil aj na Súdny dvor Európskej únie.