konkrétne ide o cyklospórovú infekciu, ochorenie spôsobujúce nepríjemné vodnaté hnačky, nevoľnosť, kŕče v bruchu či bolesť svalov.
Autor TASR
Bratislava 26. júla (TASR) – Slováci, ktorí sa chystajú na mexickú Riviéru Maya či do regiónu Kankún sa môžu nakaziť cyklospórovou infekciou. Ide o ochorenie spôsobujúce nepríjemné vodnaté hnačky, nevoľnosť, kŕče v bruchu či bolesť svalov. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Zvýšený počet takýchto prípadov hlási napríklad Veľká Británia. Infekcia sa objavila i v Belgicku, Francúzsku, Kanade či USA, zväčša išlo o cestovateľov, ktorí prišli z Mexika. "Ochorenie trvá niekoľko dní až mesiac, inkubačný čas je zvyčajne dva až 14 dní, najčastejšie sedem dní," informuje ÚVZ SR.
Infekciou sa možno nakaziť konzumáciou kontaminovanej vody či potravy, väčšinou z čerstvého ovocia a zeleniny. Je odolná voči chlórovým a jódovým dezinfekčným prostriedkom. Treba preto piť balenú, prevarenú či prefiltrovanú vodu, vyhýbať sa nápojom s ľadom, nepiť vodu z vodovodu ani ju nepoužívať na čistenie zubov. Hygienici radia vyhýbať sa bufetom a pouličným stánkom, turisti by mali uprednostniť dostatočne tepelne upravené jedlo.
"Prenos z človeka na človeka je málo pravdepodobný," uviedol ÚVZ SR. Liečba ochorenia spočíva v rehydratácii a podávaní antibiotík, zvlášť u osôb s oslabenou imunitou.
Zvýšený počet takýchto prípadov hlási napríklad Veľká Británia. Infekcia sa objavila i v Belgicku, Francúzsku, Kanade či USA, zväčša išlo o cestovateľov, ktorí prišli z Mexika. "Ochorenie trvá niekoľko dní až mesiac, inkubačný čas je zvyčajne dva až 14 dní, najčastejšie sedem dní," informuje ÚVZ SR.
Infekciou sa možno nakaziť konzumáciou kontaminovanej vody či potravy, väčšinou z čerstvého ovocia a zeleniny. Je odolná voči chlórovým a jódovým dezinfekčným prostriedkom. Treba preto piť balenú, prevarenú či prefiltrovanú vodu, vyhýbať sa nápojom s ľadom, nepiť vodu z vodovodu ani ju nepoužívať na čistenie zubov. Hygienici radia vyhýbať sa bufetom a pouličným stánkom, turisti by mali uprednostniť dostatočne tepelne upravené jedlo.
"Prenos z človeka na človeka je málo pravdepodobný," uviedol ÚVZ SR. Liečba ochorenia spočíva v rehydratácii a podávaní antibiotík, zvlášť u osôb s oslabenou imunitou.