Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Slovensko

ÚVZ: Každé ochorenie u detí treba doliečiť pred návratom do kolektívu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dano Veselský

Do kolektívu nepatrí dieťa s bolesťou brucha, hnačkou, nevoľnosťami či príznakmi akútneho respiračného ochorenia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. októbra (TASR) - Každé ochorenie dieťaťa treba doliečiť. Dieťa s teplotou, ktorá mu klesne po podaní lieku, nepatrí do školského zariadenia. Rovnako do kolektívu nepatrí dieťa s bolesťou brucha, hnačkou, nevoľnosťami či príznakmi akútneho respiračného ochorenia. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Zároveň vydal viaceré odporúčania, ako podporiť ochranu zdravia detí.

U dieťaťa by rodičia mali dbať na dodržiavanie hygienických návykov. "Naučte ho správnemu umývaniu rúk mydlom (po toalete, pred jedlom) a respiračnej etikete (vyfúkať si nos, kýchanie a kašľanie do vreckovky/rukáva/lakťovej jamky, nie do dlane)," ozrejmil úrad.

Rovnako je podľa neho potrebné dbať na správne oblečenie a obuv, dostatok spánku či zdravú a vyváženú stravu. ÚVZ tiež apeluje, aby rodičia podporovali psychické zdravie detí. "Stres môže ovplyvniť aj imunitný systém detí a zvýšiť ich náchylnosť na choroby," podotkol. Zároveň radí dodržiavať povinné očkovanie, ktoré je podľa neho kľúčovou prevenciou.