Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Na Slovensku tento rok potvrdili šesť prípadov západonílskej horúčky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Západonílska horúčka je akútne, chrípke podobné horúčkovité ochorenie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. októbra (TASR) - Na Slovensku zatiaľ tento rok potvrdili šesť prípadov ochorenia na západonílsku horúčku. V štyroch prípadoch bol prenos potvrdený na území SR a v dvoch prípadoch bol potvrdený import zo zahraničia. Pre TASR to uviedli z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Vlani nebol na Slovensku zaznamenaný ani jeden prípad tohto ochorenia.

"K zvýšenému počtu hlásených prípadov mohla prispieť širšia osveta o tomto ochorení medzi odbornou a laickou verejnosťou, ako aj cielenejšia laboratórna diagnostika," poznamenal úrad.

Prvý prípad západonílskej horúčky na Slovensku potvrdili v roku 2019, ďalší v roku 2022. "V SR sme doteraz v laboratóriách ÚVZ SR laboratórne potvrdili osem prípadov ochorenia na západonílsku horúčku. V piatich prípadoch bol potvrdený prenos na území SR, v ďalšom bol prenos na území SR vyhodnotený ako pravdepodobný a v dvoch prípadoch bol potvrdený import zo zahraničia," ozrejmil úrad.

Západonílska horúčka je akútne, chrípke podobné horúčkovité ochorenie. Prenášačom vírusu, ktorý ochorenie spôsobuje, je najčastejšie domový komár z rodu Culex. Inkubačný čas je zvyčajne dva až 15 dní. Približne 80 percent infekcií u človeka prebieha asymptomaticky. Ak sa príznaky objavia, prejavujú sa ako mierne chrípkové ochorenie. Závažné formy ochorenia ako zápal mozgu a mozgových blán sa vyskytujú predovšetkým u starších osôb, imunokompromitovaných alebo u osôb s pridruženými ochoreniami. U menej ako jedného percenta infikovaných osôb sa môžu rozvinúť poškodenia nervového systému.