V lete je vhodné konzumovať zeleninové šaláty, polievky, ryby, čerstvú zeleninu, z mäsa je najvhodnejšia hydina.
Autor TASR
Bratislava 20. júna (TASR) - V letných mesiacoch sa odporúča konzumovať ľahšie jedlá. Strava má byť ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, ale s dostatkom živín. Nie sú vhodné ťažké a mastné jedlá. Poukázali na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
"Zložením má byť strava vyvážená a pestrá, mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky, najmä nasýtené tuky a na jednoduché sacharidy. Strava by mala obsahovať dostatok ovocia a zeleniny, najmä sezónnych, ktoré okrem tekutín obsahujú množstvo cenných živín, ako sú vitamíny, minerálne látky, enzýmy a vláknina," poznamenala hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.
V lete je vhodné konzumovať zeleninové šaláty, polievky, ryby, čerstvú zeleninu, z mäsa je najvhodnejšia hydina. "Neodporúčajú sa konzumovať ťažké a mastné jedlá. Takéto pokrmy zaťažujú tráviaci systém a vyvolávajú pocity únavy či vyčerpania. Kalorickým a ťažkým jedlám sa vyhýbajte hlavne na večeru. Plný a ťažký žalúdok v spojení s vyššími teplotami prostredia môžu spôsobiť nekvalitný spánok," doplnil vedúci odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR Marek Slávik.
Apeloval na ľudí, aby jedli častejšie a v menších dávkach. "Nie je vhodné jesť ani príliš veľa, ani príliš málo. Niektorí seniori v extrémnych teplotách strácajú chuť do jedla, opatrní by mali byť aj diabetici, tieto skupiny populácie by mali mať pravidelnú dostatočnú stravu," skonštatoval. Treba sa podľa neho vyhýbať kaziacim sa potravinám, akými sú napríklad údeniny, mäkké salámy, majonézové šaláty či niektoré mliečne výrobky. Upozornil, že môžu byť zdrojom infekcie.
Odborníci poukázali na to, že slnečné žiarenie spotrebúva pri dlhšom vystavení sa slnku antioxidanty v organizme. Ide podľa nich najmä o vitamíny A, C, E a lykopén. Apelovali preto na ľudí, aby ich stravou dopĺňali. Treba tiež nahrádzať straty tekutín a minerálnych látok, a to správnym pitným režimom.
"Zložením má byť strava vyvážená a pestrá, mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky, najmä nasýtené tuky a na jednoduché sacharidy. Strava by mala obsahovať dostatok ovocia a zeleniny, najmä sezónnych, ktoré okrem tekutín obsahujú množstvo cenných živín, ako sú vitamíny, minerálne látky, enzýmy a vláknina," poznamenala hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.
V lete je vhodné konzumovať zeleninové šaláty, polievky, ryby, čerstvú zeleninu, z mäsa je najvhodnejšia hydina. "Neodporúčajú sa konzumovať ťažké a mastné jedlá. Takéto pokrmy zaťažujú tráviaci systém a vyvolávajú pocity únavy či vyčerpania. Kalorickým a ťažkým jedlám sa vyhýbajte hlavne na večeru. Plný a ťažký žalúdok v spojení s vyššími teplotami prostredia môžu spôsobiť nekvalitný spánok," doplnil vedúci odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR Marek Slávik.
Apeloval na ľudí, aby jedli častejšie a v menších dávkach. "Nie je vhodné jesť ani príliš veľa, ani príliš málo. Niektorí seniori v extrémnych teplotách strácajú chuť do jedla, opatrní by mali byť aj diabetici, tieto skupiny populácie by mali mať pravidelnú dostatočnú stravu," skonštatoval. Treba sa podľa neho vyhýbať kaziacim sa potravinám, akými sú napríklad údeniny, mäkké salámy, majonézové šaláty či niektoré mliečne výrobky. Upozornil, že môžu byť zdrojom infekcie.
Odborníci poukázali na to, že slnečné žiarenie spotrebúva pri dlhšom vystavení sa slnku antioxidanty v organizme. Ide podľa nich najmä o vitamíny A, C, E a lykopén. Apelovali preto na ľudí, aby ich stravou dopĺňali. Treba tiež nahrádzať straty tekutín a minerálnych látok, a to správnym pitným režimom.