Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

V 11. ročníku súťaže J. N. Hummela zvíťazila A. Kliuchereva

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Cenu prezidenta súťaže profesora Mariana Lapšanského získal Dominic Degavino z Veľkej Británie.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Víťazom 11. ročníka Medzinárodnej klavírnej súťaže Johanna Nepomuka Hummela sa stala ruská klaviristka Anastasiia Kliuchereva, ktorá si tiež odniesla mimoriadnu Cenu za najlepšiu interpretáciu diel J. N. Hummela. Finále súťaže sa uskutočnilo v nedeľu (15. 9.) v bratislavskej Redute. Druhé miesto obsadili Harrison Herman, Austrálčan žijúci v Španielsku a Yuki Amako z Japonska. Tretie mesto porota neudelila. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie (SF) Martina Tolstova.

Traja finalisti sa predstavili v bratislavskej Redute po boku orchestra Slovenská filharmónia pod taktovkou Maroša Potokára. V interpretácii Austrálčana Harrisona Hermana (1995), ktorý získal aj mimoriadnu Cenu Eugena Indjića, udelenú študentskou porotou, zaznel Beethovenov Koncert pre klavír a orchester č. 2 B dur, op. 19. "Návštevníci popoludnia si dvakrát vypočuli Mozartov Koncert pre klavír a orchester č. 20 d mol, KV 466 v interpretácii Yukiho Amaka (1999), rodáka z Tokia a Anastasiie Kliucherevej (2004), rodáčky z Ruska, ktorí obaja študujú na Univerzite Mozarteum v Salzburgu," priblížila Tolstova.

Cenu prezidenta súťaže profesora Mariana Lapšanského získal Dominic Degavino z Veľkej Británie. Cenu generálneho riaditeľa SF Mariána Turnera dostal Jaeyoon Lee z Južnej Kórey. "Všetci ocenení sa predstavili na Koncerte laureátov v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie," dodala Tolstova.

Do súťaže sa prihlásilo 30 klaviristov zo Slovenska, Ukrajiny, Poľska, Maďarska, Ruska, Rumunska, Bulharska, Talianska, Španielska, Švédska, Veľkej Británie, Izraela, Austrálie, Južnej Kórey, Číny, Japonska či Hong Kongu.

Medzinárodná klavírna súťaž J. N. Hummela je jediná hudobná súťaž na Slovensku, ktorá je členom Svetovej federácie hudobných súťaží a Nadácie Alink - Argerich. Iniciátorom vzniku a prezidentom súťaže je popredný slovenský klavirista Marian Lapšanský, bývalý generálny riaditeľ SF. Prvý ročník súťaže sa uskutočnil v roku 1991, odvtedy pokračovala najskôr s dvojročnou, neskôr trojročnou periodicitou.