Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 26. november 2024Meniny má Kornel
< sekcia Slovensko

V horúčavách sú aj pre väzňov v SR zabezpečované vhodné podmienky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Ide predovšetkým o zabezpečenie pitného režimu, používanie vhodného jednovrstvového oblečenia a pokrývok hlavy pri dlhodobom pobyte obvinených a odsúdených na priamom slnku.

Bratislava 30. júla (TASR) - V letných horúčavách sú aj pre slovenských väzňov zabezpečované vhodné podmienky v rámci technických a organizačných možností. Väzňom sa napríklad zabezpečuje pitný režim, primerané oblečenie alebo upravuje pracovný čas. V súčasnosti sa v slovenských väzeniach nachádza 1595 obvinených a 8786 odsúdených.

"V ústavoch sa zabezpečujú vhodné opatrenia na vylúčenie alebo zníženie negatívnych účinkov zvýšenej záťaže teplom pri práci obvinených alebo odsúdených. Samozrejme tieto musia byť z objektívnych dôvodov limitované tak, aby nedošlo k zmareniu účelu výkonu väzby, výkonu trestu odňatia slobody, prípadne by iným spôsobom mohli ohroziť bezpečnosť ústavov," uviedol v pondelok pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

V horúčavách podľa neho ide predovšetkým o zabezpečenie pitného režimu, resp. prístupu k pitnej vode, používanie vhodného jednovrstvového oblečenia (tričko s krátkym rukávom a montérky) a pokrývok hlavy pri dlhodobom pobyte obvinených a odsúdených na priamom slnku, napríklad na vychádzkach.      

"U väznených osôb zaradených do práce sú to aj organizačné opatrenia, ako je úprava pracovného času, posunutie začiatku pracovného času na skoršie ranné hodiny, zaraďovanie prestávok (na ochladenie osprchovaním alebo umytím pokožky chladnou vodou), skrátenie pracovného času alebo prípadné striedanie (rotácia) na pracovisku," povedal Baláž.      

"Zároveň sa v súvislosti so zvýšeným rizikom vzniku črevných nákaz venuje osobitná pozornosť správnej manipulácii s potravinami (správne spracovávanie a skladovanie potravín) a spôsobu stravovania (nepoužívanie rýchlo sa kaziacich potravinových článkov pri stravovaní) v stravovacích zariadeniach ústavov," dodal Baláž.