Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

V Nitre primátor vyhlásil mimoriadnu situáciu, škody sú veľmi vysoké

Na križovatke ulíc Štúrova a Štefánikova pri tamojšom obchodnom centre vydulo cestu a uvoľnil sa kus asfaltového povrchu (na snímke). Foto: TASR - Henrich Mišovič

V mestskej časti Chrenová voda vytopila Študentský domov Zobor, poškodila a zaplavila miestne komunikácie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Nitra 27. júna (TASR) - Primátor Nitry Marek Hattas vyhlásil mimoriadnu situáciu v krajskom meste. Dôvodom sú škody, ktoré spôsobila prietrž mračien a vytrvalý dážď. Tie zasiahli mesto v stredu podvečer. "Škody na verejnom aj súkromnom majetku sú mimoriadne vysoké. Momentálne môžem konštatovať, že neevidujeme následky na životoch a pevne verím, že to tak aj zostane," skonštatoval primátor.

V meste bezprostredne po zistení závažnosti situácie zasadal Krízový štáb mesta Nitra. Podľa Hattasa sú v celom meste zaplavené a poškodené miestne komunikácie, zaplavené rodinné domy a pozemky vodou a bahnom. V mestskej časti Kynek opäť zasahujú príslušníci Hasičského a záchranného zboru, v ulici Nad Hrabinou odčerpávajú vodu z miestnej komunikácie.

V mestských častiach Dražovce a Zobor je vytopená pivnica v kultúrnom dome v Dražovciach, na Dobšinského ulici sú na komunikácii naplavené kamene a vytekajúce splašky, na Kláštorskej ulici sa prepadáva chodník. V lokalite sú vytopené pivnice rodinných domov.
Silné dažde a prívalová voda spôsobili problémy v stredu 26. júna 2024 v celej Nitre a okolí. Viaceré ulice sú zaplavené a neprejazdné, predovšetkým v centre mesta. Silné dažde spôsobili preťaženie kanalizácie, informovala radnica. Na križovatke ulíc Štúrova a Štefánikova pri tamojšom obchodnom centre vydulo cestu a uvoľnil sa kus asfaltového povrchu (na snímke).
Foto: TASR - Henrich Mišovič

V Starom Meste sú zaplavené garáže, parkovisko a miestna komunikácia na Vodnej, na Kalinčiakovej sú zatopené rodinné domy a vyplavené splašky kanalizácie. Pod železničným priecestím na Staničej ulici je prepadnutá vozovka, v križovatke Štefánikova a Štúrova ulica sú praskliny v asfalte miestnej komunikácie. Na Mostnej ulici je zaplavené detské ihrisko, podjazd pod R1A z Napervillskej ulice na Zobor je zaplavený a neprejazdný.

V mestskej časti Chrenová voda vytopila Študentský domov Zobor, poškodila a zaplavila miestne komunikácie. V Janíkovciach sú zaplavené miestne komunikácie, domy a záhrady, v kultúrnom dome zateká do sály. V mestskej časti Čermáň je poškodená vozovka na križovatke ulíc Kostolná - Hlboká. Na Železničiarskej, Hanulovej a Golianovej ulici zostalo nefunkčné verejné osvetlenie, zhrnul aktuálne škody Hattas.