Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 22. august 2024Meniny má Tichomír
< sekcia Slovensko

V NÚDCH otvorili zrekonštruovanú kliniku detskej neurológie

Na snímke zľava prednostka Kliniky detskej neurológie Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) Miriam Kolníková, dekan Lekárskej fakulty (LF) UK v Bratislave Juraj Payer, ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) a riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň počas otvorenia zrekonštruovanej Kliniky detskej neurológie Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave 15. júla 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Prednostka kliniky Miriam Kolníková ozrejmila, že deti sú vždy hospitalizované so sprievodom.

Bratislava 15. júla (TASR) - V bratislavskom Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v pondelok otvorili zrekonštruovanú kliniku detskej neurológie. Jej otvorenia sa zúčastnila aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Vyzdvihla, že vďaka rekonštrukcii sa zlepšia podmienky pre detských pacientov aj pre ich rodičov.

"Som veľmi rada, že sa podarilo nájsť prostriedky na rekonštrukciu detskej neurologickej kliniky, ktorá umožní výrazne skvalitniť zdravotnú starostlivosť o našich najmenších pacientov s vážnymi diagnózami. Predovšetkým ma teší, že vďaka rekonštrukcii sa zlepšia aj podmienky pre rodičov hospitalizovaných pacientov, ktorých prítomnosť je pri liečbe našich malých pacientov veľmi dôležitá a spravidla tu s nimi strávia celé mesiace," uviedla ministerka.



Prednostka kliniky Miriam Kolníková ozrejmila, že deti sú vždy hospitalizované so sprievodom. "Rodič nášho pacienta je pre nás neodmysliteľnou súčasťou chodu kliniky. Je to pomoc, ktorú potrebujeme aj my. Naši pacienti sa veľmi odlišujú od ostatných detí na iných oddeleniach, lebo sú to skutočne deti so špecifickými potrebami, ktoré potrebujú špecifický priestor a aj prístup," vysvetlila. Cieľom NÚDCH preto bolo vytvoriť aj priestory pre rodičov hospitalizovaných detí.

Celkovo bolo na rekonštrukciu použitých viac ako jeden milión eur. "Ministerstvo zdravotníctva SR prostredníctvom kapitálových výdavkov prispelo na rekonštrukciu sumou 607.169,97 eura a 292.886,52 eura zaplatila nemocnica z vlastných prevádzkových nákladov a sponzorsky sa nám podarilo získať 171.831 eur," priblížil ústav. Dodal, že v súčasnosti sa pripravuje na vybudovanie nového oddelenia neurochirurgie, dobudovanie urgentného príjmu a kompletnú rekonštrukciu a zväčšenie kliniky detskej psychiatrie.