Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

V onkologickom ústave možno podstúpiť inovatívnu CAR-T terapiu

Na snímke logo na budove Národného onkologického ústavu (NOÚ) na Klenovej ulici v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

CAR-T je typ imunoterapie, ktorá využíva geneticky modifikované biele krvinky na boj proti rakovinovým bunkám.

Bratislava 26. júna (TASR) - V Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave môžu pacienti od minulého roka podstúpiť inovatívnu CAR-T bunkovú terapiu, za ktorou museli dovtedy cestovať do Českej republiky. Určená je pre pacientov s vybranými typmi lymfómu či leukémie, u ktorých zlyhali predošlé možnosti liečby. Zástupcovia NOÚ o tom informovali na stredajšej tlačovej konferencii.

"Som veľmi rád, že sa nám podarilo priniesť inovatívnu liečbu do podmienok slovenského zdravotníctva. Pacienti ju môžu podstúpiť jedine v NOÚ a často im dáva nádej, keď sa vyčerpajú ich liečebné možnosti pri štandardnej liečbe," uviedol riaditeľ ústavu Tomáš Alscher s tým, že ide o prelomovú metódu v boji proti onkologickým ochoreniam. Dodal, že doteraz ju v NOÚ podstúpilo 23 pacientov.

CAR-T je typ imunoterapie, ktorá využíva geneticky modifikované biele krvinky na boj proti rakovinovým bunkám. Terapia je podľa odborníkov pre pacientov s nepriaznivou prognózou účinnejšia než doteraz dostupné liečebné metódy. "Z desiatich pacientov bez nádeje sa traja až štyria vyliečia. Môže sa to zdať málo, ale keď si uvedomíte, o akých pacientov ide, že už nemali inú šancu, mali sme pre nich vyčerpané liečebné možnosti, tak ten pomer je z nášho hľadiska veľmi priaznivý," skonštatoval prednosta Kliniky onkohematológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NOÚ Ľuboš Drgoňa.

CAR-T terapiu môžu aktuálne v NOÚ dostať pacienti v prípade piatich diagnóz, a to pri primárnom mediastinálnom veľkobunkovom B-lymfóme, lymfóme z plášťových buniek, difúznom veľkobunkovom lymfóme B-buniek, akútnej lymfoblastovej leukémii a transformovanom folikulovom lymfóme. V súčasnosti však prebiehajú klinické štúdie aj pre liečbu iných ochorení.