Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Slovensko

V parlamente bude DOD. Prinesie program aj na Bratislavskom hrade

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Program DOD odštartuje slávnostným vztýčením štátnej vlajky SR pred budovou NR SR.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Počas Dňa otvorených dverí (DOD) v Národnej rade (NR) SR si budú môcť návštevníci pozrieť bežne neprístupné priestory a čaká na nich aj bohatý sprievodný program v areáli hlavnej budovy NR SR a Bratislavského hradu. Podujatie sa koná tradične v Deň Ústavy SR, ktorý pripadá na nedeľu 1. septembra. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie NR SR.

Program DOD odštartuje slávnostným vztýčením štátnej vlajky SR pred budovou NR SR. Návštevníci si budú môcť prezrieť priestory hlavnej budovy parlamentu vrátane Hurbanovej siene s exponátmi slovenskej štátnosti či jedinečnú sériu malieb Albína Brunovského. Verejnosť si môže pozrieť aj rokovaciu sálu, ktorá je verejnosti bežne neprístupná.

Pri príležitosti 30. výročia prvého plenárneho rokovania poslancov NR SR v novej budove parlamentu bude vo foyeri výstava, ktorá obsahuje doposiaľ nezverejnené historické fotografie a dokumenty k výstavbe budovy.

Na terase pred vstupom do parlamentu si verejnosť môže pozrieť techniku Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR, ako sú napríklad pancierovaná limuzína, policajné autá, motorky či statické ukážky pre deti.

Na návštevníkov čaká sprievodný program aj v areáli Bratislavského hradu. Verejnosť sa môže tešiť na statické ukážky vojenskej, policajnej i hasičskej techniky a rôzne dynamické či kynologické ukážky policajných útvarov či Finančnej správy SR.

Priestory Západnej terasy Bratislavského hradu budú venované prezentácii poslaneckých klubov, kde sa návštevníci budú môcť stretnúť s poslancami NR SR. V galérii na Západnej terase je nainštalovaná výstava s názvom Strechy sveta od maliara Miroslava Matuščina.

Priamo v Bratislavskom hrade budú v južnom krídle Hradného paláca sprístupnené priestory Zrkadlovej siene, Sály federácie či Porcelánového salónika, ktoré slúžia prevažne na účely prijatia zahraničných ústavných činiteľov. V priestoroch Bratislavského hradu môžu občania počas DOD bezplatne navštíviť expozície Slovenského národného múzea - Historického múzea.

Pri Severných hradbách Bratislavského hradu bude vyhradená zóna zdravia s pestrou škálou aktivít zameraných na prevenciu a diagnostiku rozličných zdravotných problémov. Okrem toho si návštevníci v areáli Severných hradieb budú môcť prezrieť výstavu o africkom umení, ako aj prezentáciu stredovekých remesiel, ktorá sa bude nachádzať pred Zimnou jazdiarňou.

V Záhradnom pavilóne Bratislavského hradu bude mať Štátny archív v Bratislave pripravenú výstavu o národných a štátnych symboloch a taktiež budú mať návštevníci možnosť prezrieť si originál Ústavy SR a Memoranda národa slovenského. Parlamentný inštitút Kancelárie NR SR si prichystal workshopy pre deti a dospelých o hodnotách demokracie, slobody, o ľudských a občianskych právach a úlohe Národnej rady SR v štáte.

Kancelária NR SR v areáli Bratislavského hradu sprístupní širokej verejnosti aj nálezy mimoriadnej historickej hodnoty z obdobia pred Kristom, a to v podobe plánovanej Keltskej cesty.