Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Slovensko

V priestoroch rezortu spravodlivosti požehnali novú kaplnku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zriadenie kaplnky vyplýva z medzinárodných dohôd medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou.

Bratislava 14. októbra (TASR) - V priestoroch sídla Ministerstva spravodlivosti (MS) SR v pondelok slávnostne požehnali novú kaplnku. Zasvätená je talianskemu sudcovi Rosariovi Livantinovi, ktorý bol známy svojím odvážnym bojom proti mafii a za vernosť spravodlivosti zaplatil životom. TASR o tom informovala hovorkyňa MS Barbora Škulová.

Zriadenie kaplnky vyplýva z medzinárodných dohôd medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou. Tieto dohody zaväzujú štát poskytovať duchovnú službu katolíckym veriacim v ozbrojených zložkách a na centrálnych úradoch rezortov, ktoré tieto zložky spravujú. "Keďže Zbor väzenskej a justičnej stráže spadá pod Ministerstvo spravodlivosti, zriadenie kaplnky nadväzuje na tieto záväzky," priblížila Škulová.

Duchovná starostlivosť bola doteraz tradičná pre rezorty vnútra a obrany. "Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky je však jedným z rezortov, pod ktoré spadá ozbrojený zbor, konkrétne Zbor väzenskej a justičnej stráže. Preto sme sa rozhodli, že podporíme niekoľkoročné úsilie a zriadime podobné priestory aj v rezorte justície," uviedol minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Kaplnku požehnal vojenský ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR František Rábek. "Kaplnka bude slúžiť zamestnancom, ktorí hľadajú duchovné zázemie - modlitbu, účasť na bohoslužbách alebo sviatosti. Verím, že tento priestor pomôže ľuďom lepšie plniť svoje povinnosti a budovať kolegiálne vzťahy," skonštatoval.

Sväté omše sa budú v kaplnke konať vždy v utorky a štvrtky, čo poskytne zamestnancom príležitosť zúčastniť sa na duchovných aktivitách v pravidelných intervaloch.