Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Slovensko

STRATENÍ V LESE: V Slovenskom raji zablúdili traja Poliaci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Muž a dve ženy síce disponovali čelovými lampami, no keďže mali pred sebou ešte dlhú trasu, netrúfli si už pokračovať ďalej samostatne.

Vysoké Tatry/Spišská Nová Ves 16. augusta (TASR) - Horská záchranná služba (HZS) musela opäť pomáhať zablúdeným turistom. Na svojej webovej stránke informovala, že ešte vo štvrtok (15. 8.) po zotmení kontaktovala tiesňovú linku trojica poľských turistov, ktorá v tme uviazla na Klauzoch v Slovenskom raji. Ďalšia žena krátko pred polnocou zablúdila vo Vysokých Tatrách.

V prvom prípade muž a dve ženy síce disponovali čelovými lampami, no keďže mali pred sebou ešte dlhú trasu, netrúfli si už pokračovať ďalej samostatne. "Záchranári zo Slovenského raja sa k nim dostali terénnym vozidlom a následne ich zviezli k ich autu, ktoré mali zaparkované na Čingove. Odtiaľ už pokračovali samostatne," uviedla HZS.

Vo Vysokých Tatrách zišla zo značeného chodníka Poľka, a to počas výstupu na Chatu pod Soliskom z Furkotskej doliny. Ani po telefonickej navigácii sa naň nevedela vrátiť. Záchranári vyčerpanú ženu našli podľa GPS súradníc, ktoré im poskytla. "Po zateplení a doplnení energie ju sprevádzali na chatu, kde mala rezervované ubytovanie," dodáva HZS.

Tento týždeň pritom nejde o jediné zásahy, keď sa turisti nedokázali vrátiť z túry bez pomoci. V neschodnom teréne v oblasti Veľkej Svišťovky stratil orientáciu aj 30-ročný Slovák a z rovnakého dôvodu HZS pomáhala v Slovenskom raji tiež dvojici z Litvy a žene zo Slovenska.