Zbor adekvátne a primerane zabezpečuje uspokojovanie výživových potrieb obvinených a odsúdených v špecifických podmienkach zboru.
Autor TASR
Bratislava 25. decembra (TASR) - Počas Vianoc aj v slovenských väzeniach zostavujú v rámci možností sviatočnejší jedálny lístok. "Výnimočnosť sviatočných dní je vo všetkých ústavoch zdôraznená aj zostavením jedálneho lístka, ktorý zohľadňuje zvyklosti jednotlivých regiónov Slovenska," uviedol pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.
"Väzenské stravovacie zariadenia plnia základnú úlohu pri výrobe a poskytovaní pokrmov a nápojov pre obvinených a odsúdených a pre príslušníkov a zamestnancov zboru. Pri obvinených a odsúdených ide o celodenné stravovanie, kde zbor v plnej miere zodpovedá za zabezpečenie stravovania," povedal Baláž.
Ako spresnil, zbor adekvátne a primerane zabezpečuje uspokojovanie výživových potrieb obvinených a odsúdených v špecifických podmienkach zboru. Strava sa pripravuje podľa schválených jedálnych lístkov, receptúr jedál v spoločnom stravovaní s dodržaním technologických postupov, peňažných limitov na prípravu stravy a počtov stravníkov v rozsahu priznaných stravných dávok.
"Pri zostavovaní jedálneho lístka sa prihliada na zabezpečenie vyváženého pomeru živín v strave podľa odporúčaných výživových dávok, primeranú pestrosť stravy s prihliadnutím na ročné obdobie a cenovú reláciu surovín potrebných na prípravu jedál. Obvineným a odsúdeným sa poskytuje množstvo stravy podľa vekovej kategórie, zdravotného stavu a zaradenia do práce. Pri stravovaní obvinených a odsúdených sa zohľadňujú aj kultúrne a náboženské tradície. Počas vianočných a novoročných sviatkov je zloženie jedálneho lístka ovplyvnené kultúrnymi a regionálnymi zvyklosťami," dodal Baláž.
"Väzenské stravovacie zariadenia plnia základnú úlohu pri výrobe a poskytovaní pokrmov a nápojov pre obvinených a odsúdených a pre príslušníkov a zamestnancov zboru. Pri obvinených a odsúdených ide o celodenné stravovanie, kde zbor v plnej miere zodpovedá za zabezpečenie stravovania," povedal Baláž.
Ako spresnil, zbor adekvátne a primerane zabezpečuje uspokojovanie výživových potrieb obvinených a odsúdených v špecifických podmienkach zboru. Strava sa pripravuje podľa schválených jedálnych lístkov, receptúr jedál v spoločnom stravovaní s dodržaním technologických postupov, peňažných limitov na prípravu stravy a počtov stravníkov v rozsahu priznaných stravných dávok.
"Pri zostavovaní jedálneho lístka sa prihliada na zabezpečenie vyváženého pomeru živín v strave podľa odporúčaných výživových dávok, primeranú pestrosť stravy s prihliadnutím na ročné obdobie a cenovú reláciu surovín potrebných na prípravu jedál. Obvineným a odsúdeným sa poskytuje množstvo stravy podľa vekovej kategórie, zdravotného stavu a zaradenia do práce. Pri stravovaní obvinených a odsúdených sa zohľadňujú aj kultúrne a náboženské tradície. Počas vianočných a novoročných sviatkov je zloženie jedálneho lístka ovplyvnené kultúrnymi a regionálnymi zvyklosťami," dodal Baláž.