Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Slovensko

V SR sa čaká vysoký nárast počtu zlomenín u pacientov s osteoporózou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Je preto dôležité zamerať sa na prevenciu ochorenia, jeho skorú diagnostiku i edukáciu.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Slovensko patrí ku krajinám Európskej únie (EÚ), v ktorých sa očakáva veľmi vysoký nárast počtu zlomenín u pacientov s osteoporózou. Je preto dôležité zamerať sa na prevenciu ochorenia, jeho skorú diagnostiku i edukáciu. Pri príležitosti utorkového Svetového dňa osteoporózy na to upozornila Spoločnosť pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí (SOMOK) Slovenskej lekárskej spoločnosti.

Podotkla, že podľa medzinárodných štúdií je na Slovensku výrazne vyššie riziko zlomeniny u pacientov s touto diagnózou ako vo väčšine krajín EÚ. "U žien vo veku nad 50 rokov je vyššie riziko zlomeniny už len v Dánsku, Švajčiarku a Švédsku. Naopak, napríklad v Maďarku je toto riziko len na polovičnej úrovni oproti Slovensku," vysvetlil prezident SOMOK-u Juraj Payer. Dodal, že počet zlomenín na Slovensku by mal do roku 2034 vzrásť približne o tretinu oproti roku 2019.

Očakávaný vysoký nárast počtu zlomenín u pacientov s osteoporózou by sa podľa SOMOK-u nemal brať na ľahkú váhu. Do popredia by sa mala preto dostať nielen prevencia vzniku tohto ochorenia, jeho skorá diagnostika, ale aj edukácia, ako s ním žiť. "V prípade pacientov s osteoporózou zomiera napríklad po zlomenine bedra takmer každý štvrtý z nich do jedného roka. Nie je to teda len otázka nižšej kvality života, ale doslova otázka života a smrti," ozrejmil Payer.

Poukázal aj na pacientov so sekundárnou osteoporózou. Tá je spôsobená liečbou, ktorej vplyv má negatívny účinok na kostný metabolizmus, prípadne známym alebo doposiaľ nezisteným ochorením. "Do tejto skupiny patrí aj cukrovka, ktorá je jedným z najrozšírenejších civilizačných ochorení aj na Slovensku. Pacientom s cukrovkou navyše, napríklad počas hypoglykémie, hrozí aj vyššie riziko pádov, a teda aj zlomenín kostí," priblížil vedecký sekretár spoločnosti Peter Jackuliak.

Pre týchto pacientov je podľa jeho slov kľúčová prevencia. Ide napríklad o pravidelný príjem vitamínu D a vápnika, ale aj cielené denzitometrické vyšetrenia. "Lekár by mal v prípade pacienta s cukrovkou sledovať príznaky a včas indikovať laboratórne vyšetrenia," poznamenal. Dodal, že dôležitá je zároveň aj vhodná liečba základného ochorenia, teda cukrovky.