Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Slovensko

V SR tento rok zaznamenali 53 prípadov legionárskej choroby

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Baktérie, ktoré spôsobujú ochorenie, sa prirodzene vyskytujú v umelých aj prírodných vodných systémoch a v pôde.

Bratislava 30. augusta (TASR) - V tomto roku, do 23. mája, na Slovensku zaznamenali 53 hlásených prípadov legionárskej choroby. K rovnakému dátumu bolo hlásených aj 16 prípadov pontiackej horúčky. Pre TASR to potvrdili z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Poukázali na to, že od roku 2018 sledujú postupný nárast ochorenia legionelóza, ktorý prebieha vo forme legionárskej choroby alebo pontiackej horúčky, ale vlani počet ochorení klesol.

Legionelózu spôsobuje podľa odborníkov z ÚVZ baktéria z rodu Legionella. Ochorenie môže prebiehať v dvoch formách, a to ako pontiacka horúčka (mierne ochorenie bez zápalu pľúc) alebo legionárska choroba (život ohrozujúca pneumónia).

Pri pontiackej horúčke má pacient mierne príznaky. Pociťuje horúčku, bolesti hlavy, bolesti svalov a kašeľ. "Ochorenie je vzhľadom na nešpecifický klinický priebeh náročné diagnostikovať, zvyčajne však odznie bez ďalších komplikácií," dodal. V minulom roku nahlásili 13 prípadov ochorenia.

Pri druhej, teda legionárskej chorobe, sa začína ochorenie rýchlym nástupom bolesti hlavy, bolesti svalov, prichádza aj pocit celkovej nevoľnosti a suchý kašeľ. Zároveň nasleduje zápal pľúc s vysokou horúčkou a niektorí pacienti môžu trpieť vracaním a hnačkou. V minulom roku zaznamenali spolu 75 prípadov.

Baktérie, ktoré spôsobujú ochorenie, sa prirodzene vyskytujú v umelých aj prírodných vodných systémoch a v pôde. "V umelo vytvorenom vodnom prostredí, napríklad vodovodné rozvodné systémy, vírivky, klimatizačné zariadenia, bazény a iné, je ich prežívanie a rast podporený najmä použitím nevyhovujúcich konštrukčných a spojovacích materiálov či nedostatočnou údržbou vodovodných rozvodov a nedodržanou teplotou vody v nich," priblížil ÚVZ.

Do tela sa dostávajú vdýchnutím aerosólu. Baktéria väčšinou nepredstavuje zdravotné riziko, čo však nemusí platiť pre ľudí so zníženou imunitou. Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) nezaznamenala zvýšený záujem o rozbor teplej vody na baktériu Legionella. Nemá tak ani žiadne informácie o tom, že by sa v súčasnosti baktéria v teplej vode vyskytovala.