Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Slovensko

V tomto roku na Slovensku vyviedlo 52 párov sokola rároha 148 mláďat

Na snímke vyliečený sokol rároh pred vypustením do prírody. Foto: TASR - Michal Svítok

Po vyletení z hniezda sa mláďatá vzácneho sokola rároha potulujú po Európe.

Bratislava 16. októbra (TASR) - V tomto roku na Slovensku vyviedlo 52 párov sokola rároha celkovo 148 mláďat. Záchrane tohto sokola sa venuje Ochrana dravcov Slovenska (RPS), ktorá spolu so Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou (SEPS) nainštalovala špeciálne búdky na elektrické stožiare či ochranné prvky na elektrické vedenie. TASR o tom informoval Tomáš Veselovský z RPS.

Po vyletení z hniezda sa mláďatá vzácneho sokola rároha potulujú po Európe. Pohyb niektorých jedincov sledujú ornitológovia pomocou satelitných GPS vysielačiek. "Ide o zariadenie menšie než zápalková škatuľka, ktoré v pravidelných intervaloch posiela informácie o polohe sledovaného jedinca. Vďaka tomu sme sa dozvedeli, že mláďatá často zaletia viac než tisíc kilometrov od miesta svojho vyliahnutia," priblížil Veselovský.

Búdky na elektrických vedeniach predstavujú bezpečný priestor na hniezdenie pre sokola. Zároveň sa nachádzajú v blízkosti lovísk, takže sokoly nemuseli lietať ďaleko za potravou, vysvetlil ornitológ. "V priebehu desaťročí bolo na elektrické stožiare na celom Slovensku nainštalovaných takmer 500 búdok," doplnil. Tie postupne prešli vývojom, aby spĺňali bezpečnostné normy súvisiace s energetickou infraštruktúrou a mali dlhú životnosť.

V súčasnosti sa podľa RPS mení aj spôsob monitoringu obsadenosti búdok. "Vďaka Nadačnému fondu SEPS v Nadácii Pontis potupne vymieňame ďalekohľady a monokuláry za drony. Výrazne to urýchli kontrolu lokalít počas hniezdneho obdobia. Vďaka výkonným dronom budeme vedieť z veľkej vzdialenosti odsledovať, či sú búdky obsadené, koľko je v nich mláďat a či nie sú ohrozené," uviedol Jozef Chavko z RPS s tým, že pri kontrole dodržiavajú všetky legislatívne požiadavky a ochranné zóny.