Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Slovensko

Michal Šujan získal ocenenie pre začínajúcich vedeckých pracovníkov

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Výskumník Šujan pôsobí na Katedre geológie a paleontológie PriF UK.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Vedec Michal Šujan z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského (PriF UK) v Bratislave získal ocenenie IUGS pre začínajúcich vedeckých pracovníkov. Ocenený bol za výsledky v aplikácii kozmogénnych nuklidov v geochronológii a v sedimentologickom výskume. Ocenenie získal na 37. medzinárodnom geologickom kongrese, ktorý sa konal koncom augusta v juhokórejskom meste Busan. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Eva Kopecká.

"Prestíž ocenenia možno v športovej terminológii zodpovedne prirovnať k zlatej olympijskej medaile v niektorom z tímových športov. Je to obrovský úspech a reflexia vysokej kvality geovedného vzdelávania na Prírodovedeckej fakulte UK a vedeckovýskumného pôsobenia laureáta s medzinárodným presahom," skonštatovala prodekanka PriF UK Marianna Kováčová.

Výskumník Michal Šujan pôsobí na Katedre geológie a paleontológie PriF UK a je uznávaným európskym odborníkom v oblasti procesov sedimentácie hornín a využitia kozmogénnych nuklidov na určovanie veku v geológii (geochronológia). Kozmogénne nuklidy sú izotopy, napríklad berýlia alebo hliníka, ktoré vznikajú jadrovými reakciami v horninách aj atmosfére a sú spôsobené zrážkami s časticami kozmického žiarenia.

Ocenený geológ vedie tím 24 výskumníkov a študentov, ktorý je lídrom v oblasti vývoja datovania autigénnym pomerom izotopov 10Be/9Be na celom svete a spolupracuje s odborníkmi z celej Európy. Autigénna fáza analyzovaná pri datovaní je tvorená povlakom minerálov, ktorý sa vyzráža na povrchu zrniek sedimentov, keď sú prenášané napríklad prúdom vody v rieke. Táto nová metóda umožňuje určiť depozičný vek uloženia všadeprítomných ílových sedimentov, čo predtým nebolo možné. Na UK založil nové laboratórium na spracovanie vzoriek kozmogénnych nuklidov.

"Som veľmi vďačný všetkým mentorom, ktorí ma viedli na tejto ceste. Výskum, ktorý som uskutočnil, by nebol možný bez tímového úsilia kolegov z UK, ktorí ma učili a podporovali," povedal Šujan.

Medzinárodná únia geologických vied (IUGS), ktorá vznikla v roku 1961 v Paríži, je jedna z najväčších a najaktívnejších mimovládnych vedeckých organizácií na svete. Podporuje štúdium globálnych geologických problémov a uľahčuje medzinárodnú a interdisciplinárnu spoluprácu medzi geovedcami. Ocenenie IUGS Early Career Scientist Medal udeľuje raz za štyri roky mladému výskumníkovi, ktorý dosiahol výnimočné výsledky originálneho výskumu v geológii. Výber laureáta prebieha hlasovaním Výkonného výboru IUGS, ktorý zastrešuje národné geologické organizácie zo 121 krajín vrátane SR a reprezentuje viac ako milión geovedcov.