Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 10. september 2024Meniny má Oleg
< sekcia Slovensko

Vedenie rezortu kultúry si stojí za odvolaním riaditeľov SND a SNG

Na snímke zľava generálny tajomník služobného úradu rezortu kultúry Lukáš Machala a ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas tlačovej konferencie 8. augusta 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Rezort kultúry teraz podľa Šimkovičovej spraví v oboch inštitúciách audity.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a generálny tajomník služobného úradu ministerstva Lukáš Machala si stoja za opodstatnenosťou svojich krokov v prípade odvolania riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Vyplýva to z ich vyjadrení na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Je podľa Šimkovičovej bežnou praxou, že ak príde nová vláda a ministri, tak riešia inštitúcie spadajúce pod jednotlivé rezorty, a je to v súlade so zákonom. "My ako zriaďovateľ máme plné právo ako niekoho vymenovať, tak aj niekoho odvolávať, a to aj bez udania dôvodu," poznamenal Machala. Tvrdí, že zverejnenie dôvodov na odvolanie riaditeľov Slovenského národného divadla (SND) a Slovenskej národnej galérie (SNG) je len dôkazom toho, že ministerstvo nemá čo skrývať.



Šimkovičová opätovne poukázala na dôvody odvolania Alexandry Kusej z postu šéfky SNG aj Mateja Drličku ako riaditeľa SND. Zároveň vyvrátila Drličkove tvrdenia o tom, že rezort kultúry nemal záujem sa s ním stretnúť.

Rezort kultúry teraz podľa Šimkovičovej spraví v oboch inštitúciách audity. "Budeme mať vecné argumenty, s ktorými budeme môcť operovať a ktoré budete mať všetci k dispozícii," podotkla.

Ministerka kultúry zároveň reagovala na pozvanie zamestnancov divadla i galérie, ktorí sa s ňou chcú stretnúť v pondelok (12. 8.) v priestoroch SND. "Zamestnanci SND chodia ku mne na ministerstvo kultúry, ja nemusím chodiť za nimi. (...) Prijmem pozvanie tu u mňa na ministerstve kultúry," dodala.

Šimkovičová odvolala v utorok (6. 8.) riaditeľa SND Drličku a v stredu (7. 8.) riaditeľku SNG Kusú. Obom vyčíta viaceré manažérske zlyhania. Obaja odvolaní riaditelia obvinenia z profesionálneho pochybenia odmietajú.