Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

Veľvyslanectvo SR vo Varšave si pripomenulo slovenské výročia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Unikátny koncert Fragile sa stretol s veľkým ohlasom viac ako troch stoviek prítomných hostí.

Varšava 13. septembra (TASR) - Veľvyslanectvo SR vo Varšave vo štvrtok usporiadalo slávnostné podujatie, počas ktorého si spolu s poľskými hosťami, predstaviteľmi diplomatického zboru a slovenskými krajanmi pripomenuli tri významné medzníky slovenských dejín – 80. výročie Slovenského národného povstania (SNP), Deň Ústavy SR a Deň Ozbrojených síl SR. Hlavným bodom podujatia bolo historicky vôbec prvé vystúpenie umeleckého súboru Fragile v poľskom hlavnom meste. TASR o tom informuje podľa tlačovej správy Veľvyslanectva SR vo Varšave.

"SNP je jedným z najdôležitejších momentov moderných slovenských dejín, vďaka ktorému sa naša krajina dostala na víťaznú stranu druhej svetovej vojny... Nesie v sebe tiež mnoho paralel s Varšavským povstaním z roku 1944... Slovensko a Poľsko sa však nestretávajú len na križovatke svojich historických osudov. Ako to medzi dobrými a blízkymi susedmi býva, ich vzťahy sú mnohostranné, pestré a vitálne – prakticky neexistuje oblasť, ktorej by sa nedotýkali," zdôraznila v uvítacom príhovore veľvyslankyňa SR v Poľsku Andrea Elscheková Matisová.

Na relevanciu slovensko-poľských vzťahov nadviazali vo svojich prejavoch aj predsedníčka poľsko-slovenskej parlamentnej skupiny priateľstva Małgorzata Pępeková a štátny tajomník poľského ministerstva zahraničných vecí Marek Prawda.

Unikátny koncert Fragile sa stretol s veľkým ohlasom viac ako troch stoviek prítomných hostí. Boli medzi nimi významné osobnosti poľského verejného života vrátane predstaviteľov Sejmu a Senátu či štátnych tajomníkov rezortu diplomacie.

Hostia mali taktiež možnosť prezrieť si dve výstavy – jednu o SNP a druhú s názvom Poetické Slovensko. Hostí zaujala aj publikácia Slovenské stopy v Poľsku, ktorú zostavilo Veľvyslanectvo SR vo Varšave.