Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Verejné knižnice smerujú k hranici milióna zdigitalizovaných strán

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Od septembra 2021 sa do digitalizácie svojich zbierok zapojilo 18 partnerských knižníc, pričom sa zdigitalizovalo viac ako 3100 titulov a vyše 900.000 strán.

Bratislava 25. júna (TASR) - Projekt "Knižnice pre Slovensko" spája verejné knižnice po celom Slovensku už tri roky v úzkej spolupráci s vedeckou knižnicou Centra vedecko-technických informácií (CVTI) SR. Táto kooperácia prináša inovatívne služby do slovenských knižníc. Digitalizácia zbierok partnerských knižníc je jednou z významných oblastí spolupráce. Verejné knižnice totiž často disponujú vzácnymi periodikami, ktoré počas desaťročí zachytávali bohatý kultúrny a spoločenský život v regiónoch a v súčasnosti sú obchodne nedostupné. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

"Digitalizácia našich knižníc je kľúčovým krokom na uchovanie nášho kultúrneho dedičstva a na zabezpečenie prístupu k informáciám pre budúce generácie. Tento projekt je skvelým príkladom toho, ako môžeme pomocou moderných technológií uľahčiť prácu výskumníkom, študentom a širokej verejnosti," uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Od septembra 2021 sa do digitalizácie svojich zbierok zapojilo 18 partnerských knižníc, pričom sa zdigitalizovalo viac ako 3100 titulov a vyše 900.000 strán. "Pomaly, ale isto sa blížime k magickej hranici milióna zdigitalizovaných strán, čo považujem za významný míľnik pre uchovanie informácií pre ďalšie generácie," podotkol riaditeľ Vedeckej knižnice CVTI SR Jozef Dzivák. Cieľom vedeckej knižnice podľa neho je, aby bola každá významná publikácia z fondov partnerských knižníc zachovaná a následne bezplatne sprístupnená online v ich digitálnej knižnici.