Pustiť živého vianočného kapra späť do vody znamená preňho istú, pomalú a bolestivú smrť.
Autor TASR
Bratislava 21. decembra (TASR) - Pustiť živého vianočného kapra späť do vody znamená preňho istú, pomalú a bolestivú smrť. Agrorezrot preto odporúča každému kupujúcemu využiť možnosť usmrtenia živej ryby priamo na predajnom mieste a minimalizovať tak jej ďalší stres. Upozornil na to Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.
Ryba, ako studenokrvný živočích, je podľa Hrežíka závislá od teploty okolitého prostredia. Pri nízkej teplote nie je schopná dlhodobo "fungovať", preto v prírode v zime hibernuje. Odpočíva v lóžach, ktoré si pripravuje už na jeseň a tlmí tam všetky svoje životné funkcie na minimum. Kapry spomalia svoj metabolizmus a využívajú len minimum energie. Kapor vypustený do prírody na Vianoce, už nemá šancu pripraviť sa na prežitie zimy a v priebehu niekoľkých dní až týždňov umiera.
Okrem toho, vianočné kapry pred predajom dlho žijú z vlastných tukových zásob, ktoré si nazhromažďujú, aby prežili zimu. Počas transportu a predaja tieto zásoby zužitkujú a stratia potrebnú zásobu energie, aby prežili až do jari.
"Živý kapor je neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Tešia sa z nich najmä deti a mnohí z nás podľahnú túžbe spraviť dobrý skutok a darovať kaprom život. Táto pekná myšlienka v skutočnosti kaprom zaručí istú, pomalú a bolestivú smrť," uviedla Gabriela Matečná (SNS), podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Ryba, ako studenokrvný živočích, je podľa Hrežíka závislá od teploty okolitého prostredia. Pri nízkej teplote nie je schopná dlhodobo "fungovať", preto v prírode v zime hibernuje. Odpočíva v lóžach, ktoré si pripravuje už na jeseň a tlmí tam všetky svoje životné funkcie na minimum. Kapry spomalia svoj metabolizmus a využívajú len minimum energie. Kapor vypustený do prírody na Vianoce, už nemá šancu pripraviť sa na prežitie zimy a v priebehu niekoľkých dní až týždňov umiera.
Okrem toho, vianočné kapry pred predajom dlho žijú z vlastných tukových zásob, ktoré si nazhromažďujú, aby prežili zimu. Počas transportu a predaja tieto zásoby zužitkujú a stratia potrebnú zásobu energie, aby prežili až do jari.
"Živý kapor je neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Tešia sa z nich najmä deti a mnohí z nás podľahnú túžbe spraviť dobrý skutok a darovať kaprom život. Táto pekná myšlienka v skutočnosti kaprom zaručí istú, pomalú a bolestivú smrť," uviedla Gabriela Matečná (SNS), podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.