Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Slovensko

Virológovia zo SAV sú znepokojení výrokmi splnomocnenca P. Kotlára

Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Kotlár (SNS). Foto: TASR Jaroslav Novák

Vládny kabinet už mal dostať správu k preverovaniu pandémie ochorenia COVID-19.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Vedci z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) sú znepokojení stredajšími (2. 10.) výrokmi splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára. Vyzývajú vládu, aby k správe, ktorú jej predložil, pristupovala mimoriadne obozretne. Uviedli to v stanovisku zverejnenom na webe SAV.

"Ako vedci dlhodobo sa zaoberajúci výskumom vírusov sme hlboko znepokojení tvrdeniami, ktoré splnomocnenec Kotlár prezentoval verejnosti. Prezentované názory spochybňujú skutočnosti preverené a akceptované celosvetovou odbornou komunitou a zodpovednými autoritami a zneisťujú laickú verejnosť," poznamenali.

Vedci apelovali na vládu, aby ku Kotlárovej správe k pandémii COVID-19 pristupovala mimoriadne obozretne a vyvarovala sa chýb, ktoré by Slovensko dostali na okraj civilizovaného sveta.

Vládny kabinet už mal dostať správu k preverovaniu pandémie ochorenia COVID-19. Predložil jej ju splnomocnenec Kotlár. Má byť zaradená na riadne rokovanie vlády. Na stredajšej tlačovej konferencii Kotlár hovoril o viacerých podozreniach o neúčinnosti a nebezpečnosti vakcín či o umelom pôvode COVID-19. Avizoval, že vláde odporučí napríklad zastavanie očkovania mRNA vakcínami do dokázania ich bezpečnosti a účinnosti a odmietnutie aktualizovaných medzinárodných zdravotných predpisov a pandemickej zmluvy. Opozícia Kotlárove výroky skritizovala a označila ich za dezinformácie.