Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

Vláda: Cieľ plánu obnovy týkajúci sa výkupu pozemkov v NP je ohrozený

Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) prichádza na 49. rokovanie vlády SR v Bratislave v stredu 18. septembra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cieľom bolo vykúpiť od súkromných vlastníkov aspoň 12.258 hektárov v chránených územiach.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Dosiahnutie cieľa plánu obnovy týkajúce sa majetkového vysporiadania sa so súkromnými vlastníkmi v národných parkoch (NP) je ohrozené. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR dosiaľ vykúpilo 340,9 hektára cez predkupné právo. Vyplýva to z Informácie o plnení míľnikov a cieľov Plánu obnovy a odolnosti SR, ktoré sú zaradené do piatej žiadosti o vyplatenie finančného príspevku v gescii MŽP. Materiál vzala v stredu vláda na vedomie.

Cieľom bolo vykúpiť od súkromných vlastníkov aspoň 12.258 hektárov v chránených územiach. Pilotnú výzvu na výkup pozemkov vyhlásili v júli 2023 prostredníctvom webovej aplikácie. "V rámci výzvy bolo zaregistrovaných 2461 súkromných vlastníkov pôdy, s celkovou výmerou na predaj 2306 hektárov, počet predložených ponúk 8546," uviedlo MŽP.

Tvrdí, že ceny pozemkov prevyšovali znalecké ceny, a preto bol výkup pozastavený. Taktiež podľa ministerstva nebola alokácia na investíciu postačujúca na naplnenie míľnika. "Odhady cien, na základe ktorých bol stanovený míľnik a alokácia, nezodpovedajú požiadavkám vlastníkov," skonštatovalo.

O stave implementácie tohto míľnika z plánu obnovy informoval envirorezort na stretnutí 9. septembra aj zástupcov Európskej komisie (EK). Predložil na ňom aj alternatívne návrhy. "Zástupcovia EK sa pozitívne vyjadrili k prípadnej zmene využitia alokovaných zdrojov na majetkové vyrovnanie sa so súkromnými vlastníkmi na pozemkoch na iné projekty, napríklad prostredníctvom ďalších zelených opatrení," priblížilo MŽP.

Na zmenu je však potrená úprava opatrenia plánu obnovy. O ďalšom postupe bude preto ministerstvo ďalej komunikovať so zástupcami EK a Národnej implementačnej koordinačnej autority.