Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Slovensko

Vláda: Legislatívne pravidlá vylučujú doplnenie novelizačných bodov

Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) prichádza na 51. rokovanie vlády SR v Bratislave v stredu 25. septembra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Návrh zákona nebude spravidla môcť obsahovať vloženie alebo doplnenie nových novelizačných bodov do novely zákona, iba zmenu alebo vypustenie pôvodných novelizačných bodov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. septembra (TASR) - Nové legislatívne pravidlá vlády SR spresňujú pravidlá používania prechodných ustanovení a obmedzia obsahové zmeny v novelách právnych predpisov. Vyplýva to z nových Legislatívnych pravidiel vlády SR, ktoré v stredu schválil kabinet.

"Návrh zákona nebude spravidla môcť obsahovať vloženie alebo doplnenie nových novelizačných bodov do novely zákona, iba zmenu alebo vypustenie pôvodných novelizačných bodov," vysvetlil minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD), ktorý návrh nových legislatívnych pravidiel vlády SR na rokovanie predložil.

Úprava doterajšieho znenia podľa jeho slov zosúlaďuje legislatívne pravidlá vlády s legislatívnymi pravidlami tvorby zákonov Národnej rady Slovenskej republiky, vychádza tiež z pripomienok členov Legislatívnej rady vlády a aplikačnej praxe.

V návrhu sa preto zohľadňuje požiadavka posudzovania návrhov zákonov, ktoré sa týkajú pôsobnosti miestnej územnej samosprávy, s Európskou chartou miestnej samosprávy. "V nadväznosti na túto zmenu sa posilní postavenie Združenia miest a obcí Slovenska ako povinne pripomienkujúceho subjektu pri návrhoch právnych predpisov, ktoré sa týkajú pôsobnosti miestnej územnej samosprávy," vysvetlil predkladateľ.