Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

Vláda odobrila metodiku výpočtu podielu uznaného športu na rok 2025

Na snímke minister cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR Dušan Keketi (nominant SNS) prichádza na 40. rokovanie vlády SR v Bratislave v stredu 26. júna 2024. Foto: TASR - Pavol Zachar

Základom vzorca je tak vzťah športový úspech × záujem verejnosti + počet aktívnych športovcov vo veku do 23 rokov.

Bratislava 26. júna (TASR) - Vláda schválila návrh nariadenia o metodike na výpočet podielu uznaného športu na rok 2025. Obsah nariadenia vychádza z minuloročného materiálu. Upravuje metodiku zisťovania hodnôt a parametrov do vzorca a metodiku výpočtu príspevku uznanému športu.

Jednotlivé vzorce na výpočet príspevku uznaným športom sa uvádzajú pre kategóriu dospelých s tým, že pre kategóriu mládeže sa postupuje s dvoma odchýlkami. "Prvou odchýlkou je zohľadnenie len dvoch najvyšších vekových kategórií (z ktorých sa napokon berie do úvahy tá, ktorá je pre výpočet podielu daného športu priaznivejšia) a druhou odchýlkou je, že namiesto rebríčkov v kategórii dospelých do výpočtu prirodzene vstupujú príslušné rebríčky v kategórii mládeže," uvádza Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR v predkladacej správe schváleného materiálu.

Do výpočtov vstupujú dva druhy rebríčkov, ktoré sú zamerané teritoriálne a personálne. Ambíciou vzorca na výpočet príspevku uznanému športu je rozdelenie rozhodujúcej časti finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu jednotlivým športom so zohľadnením úspešnosti príslušných športov, domáceho a zahraničného záujmu verejnosti o tieto športy a zapojenia mládeže do 23 rokov do pravidelnej športovej činnosti v príslušných športoch. Základom vzorca je tak vzťah športový úspech × záujem verejnosti + počet aktívnych športovcov vo veku do 23 rokov.