Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Slovensko

Vláda podporila samosprávy i zámer vodnej elektrárne na Ipli

Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v rokovacej sále Mestského kultúrneho strediska počas výjazdového rokovania vlády v Rimavskej Sobote 19. júna 2024. Foto: TASR - Ján Krošlák

Za jednu z priorít označila vláda v predloženom materiáli aktívne vyhľadávanie strategických investorov pre daný región.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava/Rimavská Sobota 19. júna (TASR) - Na podporu konkrétnych projektov miest a obcí v okresoch Rimavská Sobota a Poltár vyčlení vláda 2.142.353 eur. Zelenú dala tiež zámeru výstavby novej prečerpávacej vodnej elektrárne na hornom úseku rieky Ipeľ. Rozhodnutia sú súčasťou opatrení pre zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie v oboch okresoch. Kabinet ich odsúhlasil na stredajšom výjazdovom rokovaní v Rimavskej Sobote.

Za jednu z priorít označila vláda v predloženom materiáli aktívne vyhľadávanie strategických investorov pre daný región, podporu etablovaných výrobných závodov v okresoch Rimavská Sobota a Poltár, rovnako tak podporu systémových zamestnávateľov v Banskobystrickom samosprávnom kraji s energeticky náročnými výrobnými programami.

Uznesenie tak obsahuje i opatrenia na zabezpečenie dobudovania a rekonštrukcie sietí, ktoré súvisia s vybudovaním novej sklárskej prevádzky.

Schválenie zámeru výstavby novej prečerpávacej vodnej elektrárne na hornom úseku rieky Ipeľ mieri k zabezpečeniu zvýšenia energetických zdrojov pre rozvoj hospodárskych aktivít i postupný prechod na elektromobilitu. "Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Smer-SD) má do konca roka predložiť na rokovanie vlády návrh organizačného a finančného zabezpečenia výstavby vodnej elektrárne," uvádza sa v schválenom uznesení. Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba má v rovnakej lehote predložiť novelizovaný zákon o vodách.

Vláda sa tiež zaviazala vytvárať možnosti pre realizáciu duálneho vzdelávania v priemyselnom parku v okrese Poltár. Vyčlenila takisto 22.000 eur pre Spojenú školu Poltár na obstaranie mobilnej taviacej pece pre praktické vyučovanie žiakov.

V prípade dopravnej infraštruktúry sa opatrenia týkajú realizácie a prípravy realizácie úsekov rýchlostnej cesty D2.

Kabinet tiež schválil úlohy pre podporu rozvoja ovocinárstva a podporu podnikov v oblasti poľnohospodárskej, lesníckej, potravinárskej výroby, opatrenia smerujú aj k podpore zvýšenia cestovného ruchu a propagácie regionálnych atraktivít, ako je Sklárska cesta či Gotická cesta.