Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Slovensko

Vláda pripraví návrh plánu budovania verejných vodovodov a kanalizácií

Na snímke zľava minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (všetci Hlas-SD) pred výjazdovým rokovaním 41. schôdze vlády SR v obci Zákamenné v okrese Námestovo v stredu 3. júla 2024. Foto: TASR - Daniel Stehlík

"Celkový objem finančných prostriedkov v tejto výzve je 29.385.368 eur," spresnil šéf rezortu investícií Richard Raši (Hlas-SD).

Bratislava/Zákamenné 3. júla (TASR) - Do konca marca budúceho roka predloží Ministerstvo životného prostredia SR v súčinnosti s ďalšími ministerstvami návrh národného plánu budovania verejných vodovodov a kanalizácií. Po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v oravskej obci Zákamenné to uviedli predstavitelia kabinetu.

Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) zvýraznil túto tému práve v súvislosti s rozvojom príslušnej infraštruktúry v regióne Orava. "Rozvoj vodovodnej a kanalizačnej siete je v tomto regióne dlhodobo kritickou otázkou. Program, ktorý sa dostáva do popredia, predstavuje výrazný posun v tejto oblasti," uviedol.

Podľa schváleného uznesenia vlády má minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) takisto zabezpečiť do konca roka 2024 prostredníctvom Environmentálneho fondu financovanie projektov budovania a rozširovania verejných vodovodov, čistiarní odpadových vôd i verejných kanalizácií pre obce s viac ako 2000 obyvateľmi. Do konca júla 2024 zasa Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlási výzvu zameranú na podporu infraštruktúry v oblasti nakladania s komunálnymi odpadovými vodami a zabezpečenia prístupu k pitnej vode v obciach do 2000 obyvateľov. "Celkový objem finančných prostriedkov v tejto výzve je 29.385.368 eur," spresnil šéf rezortu investícií Richard Raši (Hlas-SD).

Vysvetlil ďalej, že okrem financovania prostredníctvom eurofondových zdrojov a prostriedkov z Envirofondu sa hľadajú možnosti výhodných úverových nástrojov.

Detaily prípravy a koncepciu národného plánu budovania verejných vodovodov a kanalizácií by mal predstaviť šéf envirorezortu Taraba neskôr na samostatnej tlačovej konferencii.