Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Slovensko

Vláda schválila Laciaka, Procházku a Ježovú za kandidátov do ESĽP

Na archívnej snímke Radoslav Procházka. Foto: TASR Dano Veselský

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy má voliť nového sudcu ESĽP za SR zo zoznamu troch kandidátov predložených slovenským vládnym kabinetom.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Kandidátmi na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) za Slovenskú republiku sú Daniela Ježová, Ondrej Laciak a Radoslav Procházka. Ich kandidatúru na návrh Súdnej rady SR v stredu schválila vláda.

Laciaka navrhla Slovenská advokátska komora (SAK), Združenie sudcov Slovenska a Notárska komora SR. Procházku, ktorý v minulosti pôsobil aj ako zástupca SR pred súdmi Európskej únie, tiež navrhla SAK a Združenie sudcov Slovenska. Ježovú navrhla predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová. Ježová v súčasnosti pôsobí ako advokátka so skúsenosťami pri riešení medzinárodných právnych otázok a otázok Európskej únie.

Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová poukázala na to, že Slovensko má dlhoročné problémy s obsadzovaním svojich zástupcov na medzinárodné sudcovské posty. "Veľmi sa preto teším, že vláda schválila našu kandidátku v zložení Daniela Ježová, Ondrej Laciak a Radoslav Procházka. Podarilo sa nám to už na druhýkrát, keďže v júni nám naša prvá kandidátka neprešla, ale teraz sme uspeli," konštatovala Kosová.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy má voliť nového sudcu ESĽP za SR zo zoznamu troch kandidátov predložených slovenským vládnym kabinetom.

Mandát súčasnej slovenskej sudkyne ESĽP Aleny Poláčkovej uplynie 28. decembra 2024.